KORAK NAPRIJED

Armenija i Azerbajdžan razmijenili ratne zarobljenike na granici

Azerbajdžan je predao 32 Armenaca, uglavnom zarobljenih krajem 2020., a Armenija je zauzvrat oslobodila dvojicu azerskih vojnika
 Stringer/Afp

Azerbajdžan i Armenija u srijedu su na svojoj granici razmijenili ratne zarobljenike, potvrdio je očevidac Reutersa, što predstavlja korak prema normalizaciji odnosa dviju zemalja nakon što je Baku ostvario odlučujući napredak u njihovom višedesetljetnom sukobu.

Azerbajdžan je predao 32 Armenaca, uglavnom zarobljenih krajem 2020., a Armenija je zauzvrat oslobodila dvojicu azerskih vojnika, koje je držala od travnja ove godine.

Ruska novinska agencija TASS je ranije u srijedu objavila da dvije države također raspravljaju o povlačenju snaga sa zajedničke granice, no da nikakva odluka zasad nije donesena.

Susjedne zemlje na južnom Kavkazu dva su puta ratovale u proteklih 30 godina zbog Gorskog Karabaha, planinskog područja koje je dio Azerbajdžana, gdje su se etnički Armenci odmetnuli i osamostalili 1990-ih.

Azerbajdžan je ponovno zauzeo Karabah brzom ofenzivom u rujnu, zbog čega je većina od 120.000 etničkih Armenaca pobjegla u Armeniju.

Najavljujući planiranu razmjenu ratnih zarobljenika prošlog tjedna, dvije strane su rekle da "iznova potvrđuju svoju namjeru da normaliziraju odnose i postignu mirovni sporazum na temelju poštivanja načela suverenosti i teritorijalnog integriteta".

Sporazum su pozdravili Europska unija i Sjedinjene Američke Države, koji desetljećima nastoje nagovoriti dvije zemlje da potpišu mirovni sporazum kako bi riješile otvorena pitanja, uključujući točno određivanje granične crte.

Armenija i Azerbajdžan su bili dio Sovjetskog Saveza, koji se raspao 1991. Rusija se smatra jamcem sigurnosti u toj regiji, no, kako se usredotočila na rat u Ukrajini, njezin utjecaj je oslabio u protekle dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:44