NIZ SE NASTAVLJA

AMERIKANCI SE MORAJU PRAVDATI I ŠPANJOLCIMA Špijunirali 60 milijuna telefonskih poziva u 30 dana

Prisluškivanje 35 stranih državnika prekinuto je prije par mjeseci, nakon što je bivši pripadnik NSA Edward Snowden objavio tajne podatke telefonskih monitoringa koji je provodila ova obavještajna agencija
 Screenshot/YouTube

U ljeto ove godine, Bijela Kuća je zatražila od National Security Agency (NSA) obustavu prisluškivanja telefona vodećih svjetskih državnika, tvrdi se učlanku koji je ove nedjelje objavio Wall Street Journal.

Citirajući neimenovane američke dužnosnike, u Wall Street Journalu se pojašnjava kako je prisluškivanje 35 stranih državnika prekinuto prije par mjeseci, nakon što je bivši pripadnik NSA Edward Snowden u svjetskim medijima objavio klasificirane podatke sustava telefonskih monitoringa koji je provodila ova obavještajna agencija. Potom je iz Bijele Kuće stigla zapovijed da se zaustavi prisluškivanje telefona njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih stranih lidera, premda novinari Wall Street Journala nisu precizirali tko je dao nalog za prestanak prisluškivanja kao niti datum kada je donijeta ova naredba.

No citira se neimenovani dužnosnik koji je rekao kako je razumljivo da Obama nije znao za prisluškivanje telefona Angele Merkel i drugih čelnika I to gotovo pet godina njegova predsjedništva, jer NSA prisluškuje u tolikom obimu da nije moguće o svim ovim aktivnostima obavještavati predsjednika Obamu. Sada se državnici više ne prisluškuju, tvrde Amerikanci.

Istovremeno je španjolski list El Mundo izvijestio u ponedjeljak da je NSA prikupila i podatke od 60 milijuna telefonskih poziva u Španjolskoj u jednom 30-dnevnom razdoblju. Jedan je od autora članka u El Mundu je Glenn Greenwald, američki novinar koji je prvi izvijestio o dokumentima dobivenim od Snowdena za britanski list The Guardian.

Članak objavljen u El Mundu navodi izvješće NSA pod nazivom "Španjolska -. zadnjih 30 dana" I tvrdi se kako spomenutih 60 milijuna poziva nisu snimljeni, već su operativci NSA prikupljali serijske brojeve uređaja, telefonske brojeve, kao i mjesta i trajanja poziva.

Čak i prije nego je objavljen članak u El Mundu, španjolska vlada je pozvala američkog veleposlanika Jamesa Costosa na sastanak koji se ovog ponedjeljka trebao održati u Madridu. Ovu informaciju objavio je dnevnik El Pais, pozivajući se na neimenovane izvore koji su potvrdili kako je NSA špijunirala španjolske dužnosnike i političare. Nakon problema s Nijemcima, Brazilcima I Francuzima, Amerikanci sada moraju i Španjolcima objašnjavati zašto su ih špijunirali. A po svemu sudeći, skandal nije ni blizu kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 23:38