ODBJEGLI ZVIŽDAČ

SNOWDEN SE SLIKAO S NJEMAČKIM ZASTUPNIKOM 'Spreman je svjedočiti o špijunaži Merkel'

 Twitter

BERLIN - Jedan njemački zastupnik rekao je kako se susreo s Edwardom Snowdenom u četvrtak u Moskvi i da je odbjegli bivši kontraktor američke obavještajne agencije spreman pomoći njemačkim istražiteljima oko izvješća da su Sjedinjene Države prisluškivale mobitel kancelarke Angele Merkel.

Hans-Christian Stroebele, zastupnik iz oporbene stranke Zelenih, rekao je njemačkoj javnoj televiziji ARD kako je jasno da Snowden "zna mmnogo" te da će u petak podijeliti pojedinosti svojega iznenadnog susreta uključujući i Snowdenovo pismo njemačkoj vladi.

Stroebele je na twitteru objavio fotografiju sebe i Snowdena, koji je javnosti otkrio tajne američke programe nadzora telefona i interneta, a ARD je pokazao slike njih dvojice kako se rukuju u jednoj prostoriji.

"Jasno je dao do znanja da mnogo zna te da je sve dok Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) blokira istragu...spreman doći u Njemačku i svjedočiti, ali da se mora razgovarati o uvjetima", rekao je Stroebele.

Njegovo putovanje dolazi dan nakon što su se najviši američki i njemački sigurnosni dužnosnici sastali u Washingtonu kako bi pokušali smanjiti napetosti nakon izvješća da je NSA, za koju je Snowden radio, nadzirala Merkeličin mobitel. Njemačka je blizak saveznik Sjedinjenih Država.

Stroebele (74) je član odbora njemačkog parlamenta koji nadzire rad obavještajnih agencija.

Njemački će Bundestag održati specijalnu sjednicu 18. studenoga kako bi razgovarao o ovom prisluškivanju, a Zeleni i krajnje ljevičarska stranka Ljevica su zatražile javnu istragu za koju su pozvali svjedoke među kojima i Snowdena. Stroebele mu je rekao kako može svjedočiti i iz Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je američki zahtjev da izruči Snowdena kako bi mu se sudilo među ostalim i za špijunažu nego mu je početkom kolovoza odobrio privremeni azil koji se može godišnje produžavati.

Ipak, Putin, bivši špijun KGB-a, opetovano ponavlja da će Rusija pružiti zaštitu Snowdenu samo ako prestane štetiti Sjedinjenim Državama. To može otežati Snowdenu da dade odgovore njemačkoj parlamentarnoj istrazi.

Snowden dobio posao u 'jednoj od najvećih ruskih tvrtki'

Odvjetnik bivšeg zaposlenika američke špijunske agencije NSA i zviždača WikiLeaksa Edwarda Snowdena objavio je kako je Snowden četiri mjeseca nakon bijega u egzil u Rusiju dobio posao u 'jednoj od najvećih ruskih kompanija'. No Anatolij Kučerena nije otkrio u kojoj niti kolika mu je plaća. Dvije ruske najveće kompanije za internet Yandex i Mail.ru demantirale su da su zaposlile Snowdena, koji je svijetu otkrio razmjere američke špijunaže dok ta afera trenutno uzrokuje velike probleme u američkoj diplomaciji. Otkrilo se, naime, kako su Amerikanci nadzirali mobitele europskih gradana i njemačke kancelarke Angele Merkel, da nabrojimo samo neke od brojnih meta američkog globalnog nadzornog programa.

Najveća društvena mreža Vkontakte nije komentirala informaciju o Snowdenu, no još je u kolovozu osnivač Pavel Durov javno pozvao Snowdena da im se pridruži. 'Pozivam ga u Sankt Petersburg. Možda bi mu bilo interesantno da radi na osiguranju privatnosti podataka naših korisnika, izjavio je tada Durov. ( Antonija Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:25