OPASNO NEVRIJEME

Upozorenje Slovenaca: ‘Nad Italijom će se stvoriti golemi olujni pojas, a onda će krenuti i prema dijelovima Hrvatske!‘

Tijekom formiranja olujnog pojasa potrebno je upozoriti na jače grmljavinsko nevrijeme

Ilustrativna fotografija

 Dusko Marusic/Cropix

Ulazak u kolovoz obilježit će nevrijeme koje će se stvarati zbog visinskog poremećaja i prolaska fronte. Kako se poremećaj bude približavao, atmosfera će biti sve nestabilnija, pa se u Austriji i Italiji očekuje razvoj prvih olujnih ćelija. U četvrtak poslijepodne nastat će oluje koje će se premještati prema sjeverozapadu i sjeveru Slovenije, odakle će putovati dalje prema istoku i djelomično prema jugoistoku, prognozira slovenska stranica Neurje.si.

- Na udaru bi mogla biti i Koruška, za koju je proglašen 1. stupanj opasnosti jer je situacija još uvijek prilično opasna zbog nedjeljnog nevremena. Najintenzivnija događanja očekuju se prema večeri ili u noći, kad će se nad Italijom formirati velika skupina oluja koja će stvoriti širok i jak olujni pojas koji će prelaziti zapad i jugozapad Slovenije. Na udaru bi se mogla naći Goriška, dijelovi slovenske i hrvatske Istre, kao i mjesta istočno od slovenskih obalnih gradova. Tijekom formiranja olujnog pojasa potrebno je upozoriti na jače grmljavinsko nevrijeme, odnosno vjetar koji može prelaziti brzinu od 100 km/h!

Veći oprez savjetuje se svima koji kampiraju na otvorenome. Također se ne preporučuje ići u planine - upozorili su na stranici Neurje.si.

- U petak će na kopnu osvježiti, uz prolazno umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. Mjestimice će padati kiša, lokalno i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, a moguće je i nevrijeme uz prolazno pojačan vjetar. U drugom dijelu subote smirivanje pa će nedjelja biti sunčanija i uglavnom suha.

Promjena vremena zahvatit će i Jadran, najprije sjeverni, a u subotu će povremene kiše biti duž većeg dijela obale. Ponegdje su mogući neverini, dok je najmanja vjerojatnost za oborinu na krajnjem jugu. U petak nakratko umjereno jugo, zatim bura koja u nedjelju okreće na sjeverozapadnjak. Jutra i dalje topla i vrlo topla, a dnevna vrućina će malo popustiti - prognozirala je pak za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 23:37