OPAKA FRONTA

Snažna oluja protutnjala Zagrebom i okolicom, u Zagorju padala tuča, štete u Međimurju, na udaru i Slavonci!

Na radarskoj slici jasno se vidjelo kako su preko dijelova Slovenije olujni oblaci stigli na sjever i zapad Hrvatske

Nevrijeme nad Zagrebom

 Dragan Matic/Cropix

Kao što smo i ranije upozoravali, početkom vikenda u Hrvatsku je stigla velika promjena vremena.

Za kontinentalni dio zemlje najvljeno je bilo popuštanje vrućina, mjestimična kiša i grmljavina, a nažalost neke su predjele pogodila i olujna nevremena. Prve naznake onog što se spremalo bile su vidljive već kasno poslijepodne na sjeveru Hrvatske, primjerice iznad Cestice u blizini Varaždina, a fotografije možete vidjeti ovdje.

image

Stiže nevrijeme iz Slovenije

Neurje.si/meteo.si/
image

Radarska slika padalina u Sloveniji

Meteo.si/

Za područje Varaždinske županije i Međimurja upaljen je bio "narančasti alarm" koji označava potencijalne opasnosti, a DHMZ je dodatno najavio kako je u popodnevnim i kasnijim večernjim satima moguće grmljavinsko nevrijeme uz tuču, a vjerojatnost za isto bila je od 40 do 60 posto. I dogodilo se...

image

Olujni oblaci iznad grada, praćeni jakim vjetrom i kišom

Dragan Matic/Cropix
image

Zagreb, 020824.
Olujni oblaci iznad grada, praceni jakim vjetrom i kisom.
Foto: Dragan Matic/CROPIX

Dragan Matic/Cropix
image

Nevrijeme nad Zagrebom

Dragan Matic/Cropix

Promjena vremena trebala bi kasnije zahvatiti i Jadran, najprije sjeverni, a u subotu će povremene kiše biti duž većeg dijela obale. Ponegdje su mogući neverini, dok je najmanja vjerojatnost za oborinu na krajnjem jugu. Jutra i dalje topla i vrlo topla, a dnevna vrućina će malo popustiti - prognozirala je pak za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Što se nevremena tiče, ono je preko Slovenije stiglo u zapadne krajeve Hrvatske. Prema portalu Neurje.si, u Sloveniji je padala tuča veličine oraha, zabilježene su i štete na cestama i nekim objektima.

Nevrijeme je potom zahvatilo i sjevernozapadne dijelove Hrvatske, a ovako je u jednom trenutku izgledalo nebo iznad Zaprešića:

image

Nebo iznad Zaprešića

Čitatelj/
image

Nebo iznad Zaprešića

Čitatelj/
image

Nevrijeme iznad Zagreba

Čitatelj
image

Nevrijeme iznad Zagreba

Čitatelj

Isto tako, na društvenim mrežama su osvanule fotografije tuče nedaleko Zaboka, točnije u Dubravi Zabočkoj.

Pri vrhuncu olujnog nevremena u Zagrebu, u Dubravi je morala intervenirati i policija jer je pala ograda jednog gradilišta, a po cesti su bili razbacani i kontejneri. Isto tako, oko studentskog doma Stjepan Radić s drveća su padale brojne grane već na samom početku nevremena, kada je zapuhao vrlo jak vjetar.

Nakon Međimurja, gdje su oštećeni i krovovi nekih stambenih objekata, zatim Zagorja i Zagreba, oluja je nastavila svoj put prema istočnom dijelu Hrvatske, odnosno Slavoniji, koju je nevrijeme zahvatilo negdje na prijelazu s petka na subotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2024 23:14