STIŽE HLADNA FRONTA

Stiže drastično zahladnjenje, temperatura pada za 17 Celzijevih, eksperti tvrde: ‘Ova skupina ljudi neka se pazi...‘

Jesu li drastične promjene udar na naš organizam i kako se ponašati pitali smo specijalista interne medicine

Ilustrativna fotografija 

 Ivana Nobilo/Cropix

Nakon novog toplinskog vala koji je prekrio cijelu Hrvatsku, tijekom kojeg su se temperature penjale i do 38 stupnjeva Celzijevih u hladu, početkom tjedna očekuje nas drastičnije zahlađenje i kiša. Mjestimično će se temperatura sniziti i za 17 stupnjeva, što će biti ugodno osvježenje uz ugodne temperature.

No, jesu li drastične promjene udar na naš organizam i kako se ponašati pitali smo specijalista interne medicine, dr. Ivana Gornika, pročelnika Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Zagreb.

- Nagle i drastične promijene nikad nisu dobre za organizam, ali u ovom slučaju ne vjerujem da bi mogli očekivati veće zdravstvene poteškoće za naše građane - kaže dr.Gornik.

Pojašnjava da se tijekom vrućina krvne žile šire, a s hladnoćom se skupljaju tako da bi zdravstvene tegobe eventualno mogli imati kardiovaskularni bolesnici.

image

Dr. Ivan Gornik, pročelnik Hitne medicine na KBC Zagreb

Ivana Nobilo/Cropix

- Ovdje moramo reći da će ipak više biti riječ o olakšanju jer su veći problem vrlo visoke temperature. Svi znamo da tijekom ekstremnih vrućina imamo puno više hitnih prijema od banalnih do ozbiljnih koje zahtijevaju hospitalizaciju - govori liječnik. Nadalje, pojašnjava, nije riječ o nekim niskim temperaturama već o zapravo ugodnim, iako će u odnosu na toplinski val biti znatna razlika.

- Smatram da će se više govoriti o onim klasičnim tegobama koje se opisuju u biometeorološkim prognozama. Možda nešto viši krvni tlak, glavobolje, osjećaj umora...- kaže gr. Gornik.

Ipak, svi oni koji imaju kronične bolesti trebali bi malo pripaziti. U to svakako spada redovito uzimanje terapije po preporuci liječnika, ali i izbjegavanje suvišnih napora. Uvijek je potrebno neko vrijeme da se organizam prilagodi i da ne dolazi do šoka za organe i krvožilni sustav.

- Što se hladnoće tiče, ona je opasna za zdravlje, ali tu govorimo o zimskim mjesecima kada su temperature debelo ispod ništice - zaključuje Gornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:18