RAJ NADOMAK METROPOLE

Padaju toplinski rekordi, evo gdje se rashladiti i cijelu obitelj nahraniti za 20-ak eura: ‘A blizu je i slap...‘

Izletišta nadomak Zagreba

U okolici Zagreba u spektakularnoj prirodi kriju se divne lokacije s jeftinom hranom, spiljama i slapovima, odabrali smo najbolje

Toplinski val na svom je vrhuncu, temperature će ovaj vikend probiti 38 stupnjeva i bit će tako do ponedjeljka tako da će ovoga vikenda glavni motiv svakog izleta biti osvježenje. Ako ste u Zagrebu i okolici evo nekoliko zgodnih mjesta na kojima možete fino, i ne tako skupo jesti, a usput se i rashladiti.

Jeste li za lijepu prirodu, dobru hranu, uživanje u hladovini, a možda i kupanje? Ako da, evo naših preporuka za obiteljski ručak u lijepoj atmosferi, a sve udaljeno na 45 minuta do sat vremena vožnje od metropole.

1. Planinarski dom PUNTIJARKA

Najveći planinarski dom na Medvednici, popularna Puntijarka, ponovno je, nakon sanacije štete uzrokovane nevremenom, otvorio svoja vrata. Nakon što se uspnete do nje možete uživati na prostranoj terasi s drvenim klupama i počastiti se s grahom, a nude se i drugi specijaliteti poput purice s mlincima i kobasica. Grah varivo je 4 eura, s kobasicom 5,4 eura, a pečenice i kobasice 4 isto 4 eura. Ako ste za nešto na žlicu, tu je lovački gulaš za 4,4 eura.

Naravno, tu su i njihove poznate štrudle koje su 2 eura. Birati možete između nekoliko punjenja, ovisno o sezoni i vremenu u koje do Puntijarke stignete jer još vruće brzo ‘nestaju‘.

image

puntijarka planinarski dom

2. Restoran COWBOY

Na šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica u Markuševcu Turopoljskom u prekrasnom prirodnom ambijentu čeka vas domaća hrana, a jedan od specijaliteta je Famerova plata za dvije osobe. Ona stoji 11,28 eura, a od nje se sigurno može najesti i troje ljudi. Restoran ima puno stolova na natkrivenim terasama s kojih se pruža pogled na lijepu prirodu. Tamo se možete okušati i u šetnji na konjima uz pratnju, a za najmlađe tu je lijepo uređeno dječje igralište u šumarku.

Poseban plus u trenutnoj invaziji komaraca je što su u četvrtak imali njihovo zaprašivanje.

"Dobrodošli u naš čarobni šumski raj, mjesto gdje se provedeno vrijeme broji u osmjesima, a ne ubodima komaraca", poručili su iz Cowboya.

image

Izletište Cowboy

Goran Kusec/facebook/

Svakako rezervirajte mjesto za jelo prije dolaska jer je ovo mjesto sve omiljenije među izletnicima.

3. Gostionica KOD ŠPILJE

Gostionica se smjestila na adresi Otruševec 17/4 u Bregani. Jedina joj je mana što nedjeljom i ponedjeljkom ne radi, ali zato je subotom kuhinja otvorena do pola 10 navečer.

image

Grgosova špilja

Facebook/

Posebna je zanimljivost što je odmah do nje Grgosova špilja, najljepša špilja u ovom dijelu Hrvatske proglašena i zaštićena 1974. godine kao dragocjeni geomorfološki spomenik prirode.

U njoj ćete se sigurno rashladiti, a posjet je moguć od 12 do 17 sati, na svaki puni sat.

U gostionici je sve domaće, od sočnog zelenja iz vrta za mirisne juhe do zdrave salate koja uz priloge podiže slast domaćeg kuhanoga ili pečenoga mesa na sto načina.

Vlasnik Stjepan Grgos posebno preporučuje da probati njihove knedle sa šljivama za 5 eura ili sladoled od šljiva, čija je kuglica euro i pol.

"Naše šljive su jače dva puta od afričke", šali se vlasnik.

4. CERINSKI VIR

Planinarska kuća Cerinski vir nalazi se u zaselku Cerina u blizini Smerovišća, na planinarskom putu iz Smerovišća prema Japetiću. Nazvana je po obližnjem slikovitom slapu, najvećem u Samoborskom gorju. Kuću su za planinarske potrebe uredili članovi HPD-a Sveti Patrik iz Samobora.

U blizini je skriven mali, a veliki vodeni biser zvan Cerinski vir te lijepa planinarska staza kroz šumu koja ga povezuje sa šarmantnim planinarskim domom i izletištem ne kojem se može i fino pojesti uz jedini zvuk ptičica.

image

Planinarski dom Cerinski vrh

Facebook/

Grah, za kojeg iskusni izletnici kažu da je odličan, se tamo može dobiti za 5 eura.

5. Izletište BISTRO BRIG

Ugodno, mirno mjesto na samom kupalištu na Mrežnici u Dugoj Resi. Na terasi je uvijek lagani povjetarac, a možete se i okupati te popiti hladno piće na ležaljci uz obalu.

Gosti posebno hvale velike pizze koje su u prosjeku 10 eura, a burger je 8 eura. Na pet minuta hoda je i stanica vlaka tako da možete iz Zagreba stići i vlakom za 50-ak minuta s Glavnog kolodvora.

image

Pogled na kupalište iz bistroa Brig

Bistro Brig/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:10