KRIZA U PULI

Pulski gradski vijećnici: ‘Ako mi moramo dati ostavke, neka ostavku da i Zoričić‘

‘Gradonačelnikovo pozivanje putem javnih glasila na ostavku gradskih vijećnika neozbiljan je potez vrlo ozbiljnog poziva‘

Filip Zoričić

 Dusko Marusic/Cropix

Nakon što je pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio da je za nove izbore i raspuštanje gradskog vijeća, pa ako treba i da sam podnese ostavku, na njegov su se prijedlog osvrnule i druge političke opcije u Puli. Naime, Zoričić je kazao da je za to ako se s time slažu i ostali te da sve ovisi o njima. Pa tako i sama procedura koja bi dovela do prijevremenih izbora, poput raspuštanje gradskog vijeća. Neki su tom odlukom ostali iznenađeni te poručuju: Ako mi moramo dati ostavke, neka ostavku da i Zoričić.

SDP-ovka Sanja Radolović kazala je da se SDP ne boji izbora.

- Međutim ako gradonačelnik traži od vijećnika ostavke bilo bi moralno da i on i zamjenica daju ostavke i da se ide na izbore i za gradonačelnika i gradsko vijeće kao i u Splitu kad se na njega već i poziva. O našem službenom stavu će se, naravno, očitovati naš gradski odbor koji je prema statutu stranke nadležan za donošenje takvih odluka po pitanju naše gradske organizacije, poručila je Radolović.

Pulski HDZ pak smatra da je to neozbiljan čin gradonačelnika.

- Moramo priznati da se radi o vrlo neobičnom načinu političke komunikacije. Gradonačelnikovo pozivanje, ukoliko je to istina, putem javnih glasila na ostavku gradskih vijećnika neozbiljan je potez vrlo ozbiljnog poziva. HDZ Pula ne boji se eventualnih novih izbora, spremni smo. Ali treba naglasiti činjenicu da nije krivnja političkoj nestabilnosti u Gradu Pula u radu gradskih vijećnika.

Nečinjenje, odnosno izostanak proaktivnosti najviše je posljedica nesuglasja do nedavnih koalicijskih partnera, neodlučnost Gradonačelnika i ozbiljna opstrukcija u radu od strane platforme Možemo!. No, ukoliko se poziva na ostavku gradske vijećnike onda smo mišljenja da odstupiti mora i gradonačelnik, poručila je predsjednica pulskog ogranka HDZ-a Irena Hrstić.

Nezavisni vijećnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula poručio je da je to jedino logično rješenje izlaska iz ove situacije u kojoj je Pula.

"IDS je spreman za izbore"

I IDS je za nove izbore, a aktualnog gradonačelnika prozivaju za kočenje grada.

"IDS je spreman za izbore. Pozivamo gradonačelnika Zoričića da prestane s političkim igrama i prestane Pulu koristiti kao svoje igralište za igrice koje idu na štetu samih građana.

Gradsko vijeće Grada Pule - Pola je predstavničko tijelo građana, koji su birali svoje zastupnike i dali im povjerenje da zastupaju njih i njihove interese. Tijelo funkcionira i gradonačelnik je dobio podršku koalicijskih partnera za više od 160 odluka.

Jedina osoba koja koči razvoj Pule upravo je gradonačelnik Zoričić, a koji zbog svog nesnalaženja poziva vijećnike drugih stranaka da daju ostavku. Spremni smo. Neka sam podnese ostavku, neka ostavku podnesu i njegovi vijećnici u Gradskom vijeću pa možemo svi zajedno na izbore", rekao je Daniel Deković, predsjednik Gradske podružnice IDS-a Pule. (Barbara Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:31