LAVINA REAKCIJA

U Puli trenutačno traje ‘brakorazvodna parnica‘ koalicije: Još nije odlučeno hoće li biti novih izbora

Možemo istaknuto da su ‘spremni za izbore i da primjećuju dodatni rast podrške građana‘.

Filip Zoričić

 Dusko Marusic/Cropix

U Puli i nakon jučerašnjeg sastanka klubova svih stranaka još nije do kraja odlučeno hoće li se ići na izbore ili ne nakon raskida koalicije između Možemo, nezavisne liste Filipa Zoričića i SDP-a. No, jasno je da je nesuglasje između bivših koalicijskih partnera sve veće. Naime, platforma Možemo koja ima predsjednicu gradskog vijeća Dušicu Radojčić iniciralo je ovaj sastanak te su nakon njega poslali priopćenju u kojem kažu da je dogovoren nastavak funkcioniranja gradskog vijeća. S druge strane to opovrgavaju NL Filipa Zoričića i SDP koji kažu da su tražili mandat Radojčić na raspolaganje.

- Manjinska vlast, ukoliko gradonačelnik Zoričić ne podnese ostavku, mogla bi biti pravi test demokracije i odgovornosti u Gradu Puli, istaknula je Radojčić. Kazala je da gradonačelnik ne uživa povjerenje većine u Vijeću. Predložila je da se, dok se ne razriješi pitanje da li i tko sve ide na nove izbore, osigura funkcioniranja Grada, odnosno izbjegne blokada donošenja odluka. Naglasila je potrebu za odgovornošću, te je za stav o tome pitala predstavnike svih prisutnih političkih opcija. Predstavnici svih političkih opcija podržali su takav prijedlog da se osigura nastavak funkcioniranja Gradskog vijeća. O prijedlogu nastavka funkcioniranja Gradskog vijeća Radojčić će obavijestiti gradonačelnika, uz zahtjev za pravovremenim obavještavanjem o prijedlozima odluka koje se namjeravaju uputiti na usvajanje Gradskom vijeću. Predsjednica je obavijestila prisutne i o predloženom datumu iduće sjednice vijeća - 21. travanj 2022., istaknuli su Možemo u svom priopćenju. Dodali su da su spremni za izbore i da primjećuju dodatni rast podrške građana.

- U ovoj je situaciji prvenstveni interes Možemo! osigurati građanima očitovanje o budućnosti Lungomarea na referendumu. U slučaju ostavke gradonačelnika, ostavku će ponuditi i vijećnici Možemo!, kao i predsjednica Gradskog vijeća, ali tek nakon što se o raspisivanju referenduma bude glasalo na Gradskom vijeću, poručili su za kraj.

Zbog takvog priopćenja došlo je do lavine reakcija bivših koalicijskih partnera koji su se obrušili na Možemo. Vele da izneseno ne odgovara istini.

- Predstavnici NL Filipa Zoričića i SDP Pula pozvali su Radojčić da ponudi mandat predsjednice gradskog vijeća na raspolaganje na način da vijeće glasa o tome ima li predsjednica podršku većine vijećnika. Za razliku od gradonačelnika koji je izabran imenom i prezimenom, Radojčić je na funkciju predsjednice došla isključivo putem dogovora koalicijskih partnera. Obzirom da našu podršku više nema bilo bi moralno i korektno da ponudi mandat na raspolaganje. To je jedini način da potvrdi, ili ne potvrdi, legitimitet predsjednice, poručila je lista aktualnog pulskog gradonačelnika. Istaknuli su da je uvjetovanje ostavke referendumom, ili ostavkom gradonačelnika, samo odgađanje neizbježnog i skretanje pozornosti sa činjenice da je ona ta koja nema podršku većine.

- Referendum nije razlog raskida koalicije i o raspisivanju referenduma očitovat ćemo se kada napokon stigne konkretan prijedlog od strane Možemo. Skupljanje političkih bodova pričom o referendumu, bez ikakvih poduzetih koraka, smatramo krajnje neozbiljnim.Vizija Radojčić o odgovornosti i osiguravanju nesmetanog rada gradskog vijeća najbolje se ocrtava u činjenici da je samovoljno odredila datum održavanja sljedeće sjednice, 21. travnja, iako je imala informaciju da neki vijećnici tada nisu u mogućnosti prisustvovati, poručili su. U SDP-u tvrde pak da će taj dan biti vijeće jer će većinu činiti vijećnici stranaka Možemo! i IDS-a jer da su vijećnici nekih drugih opcija već najavili da neće moći prisustvovati.

- Kada dobijemo službeni zapisnik moći ćemo se detaljnije očitovati oko još nekih stvari, ali zasada mislimo kako je ovo dovoljno da se izvuku neki zaključci u kojem smjeru ide stvaranje većine u gradskom vijeću, zaključili su u toj stranci.

Bivša IDS-ova dogradonačelnica Elena Puh Belci koja je također bila na sastanku kazala je da je NL zatražila ostavku Radojčić, ali da ona to nije prihvatila te da je IDS odlučio podržati Radojčić kako se ne bi išlo na nove izbore. Veli da takvi izbori ne bi donijeli nikome ništa dobroga u ovoj situaciji i da su zato podržali Radojčić koja je pitala vijećnike jesu li suglasni da vijeće nastavi funkcionirati bez većine.

- To je nama izgledalo kao ružna brakorazvodna parnica. Mi smo Radojčić podržali kada je bila prva konstituirajuća sjednica za predsjednicu iako nam je bila i ostala politički oponent. Ona formalno korektno odrađuje svoj posao. Mi nećemo podržati njenu smjenu jer u ovoj situaciji želimo koliko-toliko ostati stabilni iako je sve polako to suludo, ističe Puh Belci. Dodaje da to ni u kom slučaju ne znači da su u prešutnoj koaliciji s Možemo.

- Možemo nam ni prije nije bio bio partner, nije ni sada. Možda smo došli do najviše razine demokratičnosti i možda ćemo kao eksperiment uspjeti. Sve ovisi o kvalitetnim materijalima gradske uprave koje će gradonačelnik uputiti na gradsko vijeće, kazala je Puh Belci. Što se tiče referenduma oko Lungomarea i gradnje hotela, veli da su oni za to da se najprije sazove tematska sjednica vijeća.

- Problem je u tome koje će biti referendumsko pitanje i hoće li svi građani dobiti sve točne informacije. IDS je predložio da se napravi tematska sjednica i da se investitoru da mogućnost da predstavi projekt, da prihvati sve sugestije koje je možda tek sada načuo te da napravi objekt koji će se maksimalno uklopiti u okruženje. Sada imamo rupu, a ne šumu i ona je opasna i bez sadržaja. Treba se prikazati građanima koji su benefiti i mane jednog takvog sadržaja na lokaciji kamenoloma. Treba ih i pitati u što bi se onda uložio komunalni doprinos koji bi stigao od gradnje hotela. Možda u kupalište Stoja ili Valkane, poručila je Puh Belci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:00