‘BRIGA NJIH...‘

Napisao esej tiskanim slovima pa pao maturu: ‘Sustav mu je dao histeričnu kaznu kao da je pijan porazbijao pola škole‘

Rikard Friganović (18) na prijemnom za arhitekturu bio je četvrti na listi od 500 prijavljenih, no za njega ipak nema ništa od fakulteta ove godine jer je doznao šokantnu vijest

Esej Rikarda Friganovića

 Privatni album

Rikard Friganović (18), maturant Graditeljsko tehničke škole u Zagrebu, na prijemnom ispitu za studij arhitekture bio je 4. na listi od petsto prijavljenih, no za njega ipak ništa od fakulteta ove godine jer je nakon toga doznao šokantnu vijest - pao je na maturi.

Mladić je, naime, esej pisao velikim tiskanim slovima, iako vidljivo naglašavajući velika slova, ali komisija je bila neumoljiva i smatrala je njegov rad nedovoljnim za prolaz.

Ruđer Friganović, Rikardov otac, kaže nam da je svjestan da je sin napravio grešku, ali smatra da je mjera previše rigorozna.

"On ima ružan rukopis i cijelo školovanje mu profesori to govore. Rekao nam je da se prepao kako neće biti čitljivo, što je također jedan od propisa za pisanje mature. Uoči pisanja je odlučio da je pametnije da piše tako. I mi smo se naljutili što je tako napravio i ne kažem da nije pogriješio, ali velika slova je pravilno istaknuo, ima interpunkcije, a Glembajevi koji su bili tema su baš drama koja mu je sjela... Strašno mi je žao da od šampiona i dečka koji je uvijek odličan ili najmanje vrlo dobar sad ispada ponavljač godine", govori tata i dodaje da su mu mogli uzeti 10, 20, 30 posto od rezultata, a ne talentiranom mladiću ovako srušiti snove.

Inače Rikard je iznimno talentiran za crtanje i dizajn i sve mu je ovo teško palo. Iz hrvatskog jezika do sad nije imao nijednu trojku.

"Žalili smo se i odgovorili su nam šturo da se nije držao propisa. Odgovor na drugostupanjsku žalbu nema veze s pravnom strukom jer je bez obrazloženja. Nije problem pravilo, koje je Rikard u najboljoj namjeri i prekršio jer se više bojao drugog pravila (neurednog i nečitljivog rukopisa). To nije napravio da mulja. Problem je posljedica/kazna koja je drakonska i potpuno nesrazmjerna grijehu. On je de facto osuđen na gubitak godine jer nije pisao nekakvim slovima. Gubitak godine u obrazovnom sustavu je najviša moguća kazna koja se primjenjuje u najtežim slučajevima, a on je to dobio preko noći jer je koristio krivi font. Esej je u suštini gramatički i leksički ispravan. Sustav je mog sina ispljunuo i dao histeričnu kaznu kao da je pijan porazbijao pola škole. Što njih briga. Njima je on jedan promil, a meni i sebi je sto posto", govori nam razočarani otac.

Rikard je napisao prigovor Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u kojem stoji da je ‘vjerovao, a i sada je takvog uvjerenja, da je postupio sukladno pravilima te da će pisanjem eseja velikim tiskanim slovima napisati pregledniji i uredniji esej, a osobito što je bio upoznat i možda uplašen prigovorima profesora da ima teško čitljiv rukopis i da istovremeno neće povrijediti pravila o pisanju eseja iz Ispitnog kataloga‘. Prigovor mu nije uvažen.

"Poštovani, po Vašem Prigovoru na odluku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Upravno vijeće Centra je sukladno članku 43. stavku 7. Pravilnika o polaganju državne mature donijelo sljedeću odluku:

"Pristupnik je esej napisao velikim tiskanim slovima. U Ispitnome katalogu za Hrvatski jezik (https://www.ncvvo.hr/wp-content/uploads/2022/09/HRV-2023a.pdf) navodi se sljedeće: "Esej se neće vrednovati ako je esej napisan velikim tiskanim slovima. Prigovor se odbija", stoji kratko u odgovoru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:26