ISTJERAO PRAVDU

Maturant iz Zagreba pobijedio sustav: Organizatori državne mature poništili besmisleno pitanje, javio se i USKOK

Niko je ukazao na bizaran propust na ispitu iz Politike i gospodarstva (PiG), a pitanje je na kraju poništeno

Ilustrativna fotografija

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Jedno pitanje na državnoj maturi izazvalo je pravu pomutnju, a maturant zagrebačke II. gimnazije Niko Mađerić odlučio je istjerati pravdu. Javio se portalu Telegram kako bi ukazao na bizaran propust na ispitu iz Politike i gospodarstva (PiG).

Naime, na ispitu se pojavilo pitanje koje glasilo ovo: "Kako se naziva ured vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije?"

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), odnosno tijelo zaduženo za državnu maturu, kao točan odgovor priznalo je "Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta/Uskok".

S obzirom na to da USKOK nije Vladino tijelo te točan odgovor na ovo pitanje ne postoji, Niko je uložio prigovor, ali on mu je odbijen. Iz NCVVO-a su u odgovoru priznali kako se u slučaju USKOK-a ne radi o uredu pod ingerencijom Vlade, već o Uredu koji je osnovao DORH u skladu sa Zakonom o USKOK-u. No u daljnjoj argumentaciji su, preko Sabora, ipak došli do Vlade te su napisali kako je Zakon o USKOK-u 2001. izglasao Sabor, “ali temeljem prijedloga Vlade Republike Hrvatske, kao i većinu drugih zakona”.

Napisali su i kako je Vlada, predlažući Zakon o USKOK-u, htjela stvoriti tijelo koje će učinkovito djelovati u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminaliteta. Zaključili su da je, “unatoč tome što USKOK nije specijaliziran ured Vlade RH za borbu protiv korupcije”, Vlada temeljem zakona prisutna u djelovanju USKOK-a, npr. kada resorni ministar daje prethodne suglasnosti za imenovanja u USKOK-u.

Niki ova argumentacija nije bila prihvatljiva pa je uložio žalbu drugostupanjskom tijelu, Upravnom vijeću NCVVO-a. Za Telegram je rekao i kako odgovor NCVVO-a smatra zabrinjavajućim te da je to što su napisali neka vrsta manipulacije. Kazao je i da je njegova profesorica u šoku zbog njihova odgovora.

Zbog svega je reagirao i USKOK koji se oglasio priopćenjem u kojem su poručili da su oni samostalno i neovisno pravosudno tijelo, a ne vladino.

- Povodom medijskih upita vezanih uz ustanovljenje ovog Ureda, upućujemo na članak 2. stavak 1. Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Nadalje, sukladno članku 3. Zakona o državnom odvjetništvu, državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo, rekli su iz USKOK-a.

Nakon što je priča dospjela u medije, naknadno je reagirao ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović. Potvrdio je za Telegram kako je donio odluku da će sporno pitanje uvršteno na ispit državne mature iz Politike i gospodarstva ipak biti poništeno.

Svim maturantima će zato za navedeni zadatak biti dodijeljen jedan bod, s obzirom na to da su sastavljači mature postavili pitanje na koje nema točnog odgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:15