OPĆI POTOP

Mještani Krka u nevjerici: ‘Nikada ovo nisam doživio. Uspio sam spasiti dva psa, ali uginuli su mi golubovi i papige‘

Tijekom noći i jutra snažno oborinsko nevrijeme potopilo je Krk

Poplava na Krku

 /Htv/hrt

Tijekom noći i jutra snažno oborinsko nevrijeme potopilo je Krk. Od ponoći do jutra palo je 168 litara po četvornom metru, a lokalno i puno više. Ljudi su iz vode morali izvlačiti i spašavati životinje, o čemu svjedoče snimke i fotografije nastale na području Kimpi kod grada Krka gdje je bila i najgora situacija, prenosi RTL Danas.

Gospođa Sanja skočila je u odjeći u bujicu kako bi spasila svoja dva psa. Vatrogasci su cijelu noć i dan u akciji, izvlače automobile i ispumpavaju vodu iz objekata. Potopljene su kuće, restorani i poslovni objekti, no najvažnije je da nitko nije ozlijeđen.

"Do sada smo odradili 24 intervencije, uglavnom se radi o ispumpavanjima. Imali smo dva uklanjanja prepreka uslijed odrona zbog velikih oborina i dva izvlačenja osobnih automobila koja su zaglavila u vodi, a ostalo su ispumpavanja po poslovnim i stambenim objektima", rekao je za RTL Danas Goran Grubišić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe.

Martina Brusić, vlasnica poplavljenog restorana na Krku, rekla je da je kiša padala više od dva sata.

image

Poplava na otoku Krku

/Htv/hrt
image

Poplave na Krku

/Hrt/htv

"Noćas oko 23 sata krenula je kiša koja neprestano padala dva, možda dva i pol sata. Majka priroda je takva da nam se desilo to što nam se desilo. Poplavio je podrum, ima neka žila kucavica koja ide i nema tu spasa. Ne mogu reći kolika je šteta u restoranu dok se ne očisti i dok ne vidimo što je dolje", ispričala je.

Na najpogođenijem području na Krku stanje uživo prati novinarka RTL-a Ida Balen, koja je razgovarala s mještaninom Ivom Anićem koji je u bujici vode spašavao životinje.

"U svojih 50-ak godina života nikad nisam doživio toliko kiše. Jutros sam došao, tu mi je skladište i dva psa koji to čuvaju, a iz hobija imam golubove i papige. Pse sam uspio spasiti, kod susjede su zatvoreni u boksu, plivali smo do njih da ih spasimo. Kombi i sve mašine su pod vodom. Oko 70 posto ptica uginulo je, ne ponovilo se", rekao nam je Anić.

Kaže da su pod vodom i obližnja polja gdje su posađeni krumpiri i drugo povrće.

"Ako kiša ne bude padala, voda će se sigurno povlačiti 4-5 dana. Nema se to gdje ispumpati, mora se čekati da se prirodno povuče. Nažalost, opet javljaju kišu sutra i prekosutra, pa ćemo vidjeti", rekao je.

U međuvremenu je uspio izvući svoje strojeve i kombi koji su bili potpuno potopljeni. Tek treba vidjeti hoće li biti u funkciji.

"Od ‘97 sam na Krku, nikad nije bilo ovako, ovo nije bilo nikad potopljeno. Ali glava je na ramenima, šteta je takva kakva jest, ne ponovilo se više", rekao nam je.

Osim Kvarnera, velike količine kiše potopile su i dijelove Istre. Najgore je pogođen Novigrad gdje je u sat vremena pala mjesečna količina kiše i izazvala bujične poplave. Vatrogasci su više puta izlazili na intervencije tijekom kojih su im pomagali i stanovnici. Pod vodom su bila dvorišta, podrumi, a na nekim se cestama otežano prometovalo zbog vode na kolniku. Pod vodom je bio i Umag, a upozorenja od kišnog vala i dalje su na snazi.

"Zbog obilne kiše, a negdje je palo do 180 litara po četvornom metru, jučer i danas imali smo 40-ak intervencija. Bilo je saniranja, ispumpavanje vode i uklanjanje stabla s ceste", rekao je za RTL Danas Bojan Štokovac, zapovjednik JVP Umag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 17:03