22. SIJEČNJA

Milanović otkrio referendumsko pitanje: Jeste li za članstvo Hrvatske u Uniji?

Dogovorili smo također, na prijedlog HDZ-a i gospođe Kosor, da 15. ili 16. siječnja, prije održavanja referenduma, početak redovne sjednice Sabora tematski posvetimo hrvatskom članstvu u EU-u, rekao je Milanović
Zagreb, 271010.Sabor, Markov trg.Sjednica Sabora s temom povjerenje Hrvatskoj vladi.Na slici: govor Jadranke Kosor i Zorana Milanovica.Ilustracija i montaza.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Mandatar Zoran Milanović održao je konzultacije s parlamentarnim strankama gdje je dogovoreno da će se referendum održati 22. siječnja i da će se uoči samog referenduma, 15. ili 16. siječnja, održati posebna saborska sjednica na kojoj će se raspravljati o ulasku Hrvatske u EU.

Sastanku, do kojeg je došlo zbog izostanka materijala o toj točci dnevnog reda radi čega je oporba prosvjedovala, prisustvovali su predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, članovi HDZ-a Branko Bačić i Gordan Jandroković, HSU-ov Silvano Hrelja, HNS-ovi Vesna Pusić i Radimir Čačić, IDS-ov Damir Kajin, Dinko Burić iz HDSSB-a, Milorad Pupovac iz SDSS-a i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Milanović je nakon sastanka kazao da su se gotovo svi klubovi zastupnika složili oko datuma održavanja referenduma - 22. siječnja.

- Hrvatski laburisti i HDSSB imaju nešto drukčiji stav, ali je bitno da su i oni pokazali visoku dozu razumijevanja za hrvatske potrebe i u principu su za referendum, ali u nekim stvarima se malo razlikujemo. Dogovorili smo da ćemo zajedno, dakle Klubovi zastupnika koji su to već predložili i klub HDZ-a i manjina zajednički predložiti ove dokumente o referendumu i sve ono pripadajuće što treba promijeniti, da se referendum održi 22. siječnja. Dogovorili smo također, na prijedlog HDZ-a i gospođe Kosor, da 15. ili 16. siječnja, prije održavanja referenduma, početak redovne sjednice Sabora tematski posvetimo hrvatskom članstvu u EU-u' - rekao je Milanović.

Također, Milanović je otkrio koje će biti referendumsko pitanje.

- Bit će jednostavno i ogoljeno: Jeste li za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji? - rekao je Milanović.

Čelnica HDZ-a Jadranka Kosor zahvalila je na prihvaćanju prijedloga za održavanjem konzultacija.

- Mi smo poduprli prijedlog da izmijenimo tri dokumenta na način da se raspiše referendum za 22. siječnja. Zašto? Zato što je projekt ulaska u EU projekt koji je do potpisivanja ugovora vodio HDZ, odnosno Vlada, to je naš projekt i mi ćemo sve projekte koji su na tom tragu podupirati - poručila je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:53