UPUTE DRŽAVNOG IZBORNOG POVJERENSTVA

Referendum o EU: Do 7. siječnja provjeriti popis birača. Izborne šutnje neće biti

 Elvir Tabaković/CROPIX

Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj web stranici, u vezi s provedbom referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju koji će se održati 22. siječnja, podsjeća da birači trebaju provjeriti jesu li upisani u birački popis te što trebaju učiniti žele li glasovati izvan mjesta prebivališta, i to najkasnije do 7. siječnja.

Svaki državljanin može provjeriti upis u popis birača osobno ili telefonom u uredu državne uprave prema mjestu svog prebivališta, putem interneta ili SMS poruke.

U provedbi državnog referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji neće se ograničavati promidžba referenduma (pozitivna ili negativna) u odnosu na postavljeno referendumsko pitanje, ali je ona zabranjena ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini.

Budući da Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave ne propisuje institut referendumske šutnje, na dan koji prethodi danu održavanja državnog referenduma, kao i na dan održavanja referenduma, odnosno 21. i 22. siječnja, neće se primjenjivati institut "šutnje" koji zabranjuje promidžbu referenduma, stoji u uputama DIP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:23