SPORNI PROJEKT

Družba Adria: Naftovod uvjet za plinovod

rijeka,180105janafkomisija za procjenu utjecaja na okolis za projekt druzba adia-obilazak terminal omisaljfoto karmen mrkic-desk-

Projekt Družba Adria najavljivan je kao jedan od značajnih, strateških naftovoda kojim bi Hrvatska riješila svoje probleme s opskrbom tim važnim energentom.

Spominjalo se čak da bi se Družbom Adrijom transportirala ruska nafta za SAD. Naftovod Družba Adria dug je 3200 kilometara i proteže se od ruskog grada Samare u Rusiji, preko Ukrajine, Slovačke, Mađarske i Hrvatske do terminala Omišalj na otoku Krku, koji bi postao glavnom sredozemnom lukom za izvoz ruke nafte.

Sada kada je u Kijevu na vlast došao proruski predsjednik Janukovič, a bugarska vlada ne želi ići u realizaciju naftovoda Burgas - Alaksandropolis, Družba Adria ponovno je postala ruski prioritet, a ni Hrvatska više nije tako ravnodušna.

Projekt je obustavljen 2005. godine nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša odbacilo Studiju utjecaja na okoliš projekta.

Janaf se žalio Upravnom sudu na tu odluku, ali on se do danas nije očitovao. Još u ožujku je na sastanku Putin-Kosor bilo riječi o “reanimaciji” spornog naftovoda kao jednom od uvjeta hrvatskog pristupanja plinovodu Južni tok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:33