DRUGI ČOVJEK GRADA

DRAMA U SABORU 'Nestane li rafinerija, nestat će i Sisak, a vi razglabate o zagađenju zraka'

Zamjenik sisačke gradonačelnice poručio je zastupnicima da im je rasprava bizarna
 Cropix

ZAGREB - Zamjenik sisačke gradonačelnice Marko Krička upozorio je u utorak na saborskom Odboru za zaštitu okoliša da bi zatvaranje sisačke rafinerije imalo pogubne posljedice za taj grad, odnosno da bi nestankom rafinerije, nestao grad.

Predstavnici različitih institucija danas su gotovo dva sata govorili o mjerama za smanjenje onečišćavanja zraka, na što je Krička ustvrdio da mu je, s obzirom na činjenicu da je naftna kompanija Ina na korak do zatvaranja rafinerije, cijela situacija "bizarna".

"Imam osjećaj kao da smo u skeču Montyja Pythona", rekao je Krička, primijetivši da se priča samo o ekologiji i to tako kao da će se problem zraka u Sisku riješiti zatvaranjem rafinerije. "Ne znam shvaćate li bizarnosti situacije", upitao je, te naveo da proračun Siska iznosi 190 milijuna kuna od čega na ime komunalne naknade Ina uplaćuje dva milijuna kuna.

Bez toga bi se, dodaje još i moglo, ali ne može se bez četiri milijuna kuna koje mjesečno kao plaće dobiju radnici rafinerije. Nestankom toga, nestaje i grad, upozorio je Krička i procijenio da se Odbor zadnji puta sastaje u ovom sastavu.

Odbor je danas tematski raspravljao Izvješće o praćenju poboljšanja kvalitete zraka u Sisku i o dinamici radova na modernizaciji rafinerije u 2013. godini.

Predstavnik Ministarstva gospodarstva Ismar Avdagić podsjetio je da je Uprava Ine još 2005. donijela odluku o projektu modernizacije rafinerije s rokom završetka najranije do konca 2009., ili najkasnije do konca 2011.

"Projekt modernizacije nema alternative i mora se realizirati", rekao je Avdagić, poručivši da će Ministarstvo poduzeti sve raspoložive pravne mehanizme da se spriječi najavljeno moguće zatvaranje rafinerije.

Predstavnik Ine poručio je da odluke o drugoj fazi modernizacije "u ovom trenutku" nema, da je modernizacija stopirana 2009. zbog ekonomskih razloga.

Jedino rješenje za ekologiju je ulaganje u modernizaciju rafinerije, kvaliteta zraka ne smije biti izlikom za njeno zatvaranje, naglasio je Damir Mateljan (SDP).

Poručio je kako je na Vladi, odnosno resornom Ministarstvu gospodarstva, da natjera Inu, odnosno MOL da ispoštuje ugovor o modernizaciji.

Miljenko Dorić, vanjski član Odbora, pitao je što je s planom obnove riječke rafinerije, odnosno hoće li se za pet godina ponoviti priča kao sa sisačkom.

Za Odbor nije prihvatljivo odustajanje od modernizacije druge faze rafinerije, to je potpisano i to je obveza, istaknuo je predsjednik Odbora Branko Bačić.

Predstavnici resornog Ministarstva zaštite okoliša izvjestili su da je primjenom mjera iz Sanacijskog programa Rafinerije nafte Sisak riješeno onečišćenje zraka benzenom i sumporovim dioksidom, preostaje riješiti sumporovodik i lebdeće čestice.

Pritom naglašavaju da je srednja koncentracija ispod propisane vrijednosti, ali da i dalje ostaju problem satna prekoračenja ili "pikovi", koji su, međutim, znatno niži nego ranije. Očekuju da će se završetkom rekonstrukcije rafinerije "pikovi" dodatno smanjiti te da će kvaliteta zraka, s obzirom na koncentraciju sumporovodika, biti prve kategorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:58