PRVI PUT

Provjed zbog štraparijade u Lonjskom polju, iz parka prirode poručili: ‘Mi konje tretiramo s poštovanjem...‘

Posljednjih tjedana, kažu, primaju pozive i poruke zabrinutih građana koji strahuju od okrutnosti prema životinjama

Ilustracija

 Julie Mowbray/alamy/profimedia

Povodom najave prve štraparijade na Lonjskom polju u Mužilovčici na imanju lokalnog OPG-a, Prijatelji životinja uputili su prijavu Državnom inspektoratu tražeći da ne izda suglasnost ni za ovu ni za bilo koju drugu štraparijadu.

- Svaka štraparijada je protuzakonita jer joj je smisao izazivanjem patnje i boli natjerati konje da povuku teške trupce. Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje životinja tako da ih se prisiljava na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt. Kako veterinarska inspekcija ignorira prijave i dopušta održavanje štraparijada, pozivamo sve da nam se pridruže na okupljanju ispred Državnog inspektorata (Šubićeva 29, Zagreb) u srijedu 29. svibnja u 11 sati. Natpisima na transparentima poslat ćemo jasne poruke i apelirati na veterinarsku inspekciju da prestane dopuštati maltretiranje konja - najavila je Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

I iz Parka prirode Lonjsko polje čvrsto su se ogradili od događanja u Mužilovčici. Posljednjih tjedana djelatnici Parka prirode primaju pozive i poruke zabrinutih građana koji strahuju od okrutnosti prema konjima na štraparijadi, kažu. Pojašnjavaju da oni nemaju zakonske ovlasti zabraniti događanje na privatnom posjedu, no nadaju se da će nadležne institucije poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu dobrobiti životinja.

- Park prirode je posvećen zaštiti prirode i sustavno se brine o dobrobiti svih životinja na svojem području – kako divljih, tako i domaćih životinja. Ponosni smo što odgovoran odnos prema životinjama s nama dijeli i većina naših posjetitelja te ovdašnjih stanovnika. O organizaciji te manifestacije obaviještene su nadležne institucije i vjerujemo kako će one poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu dobrobiti životinja.

Konji su u ovim krajevima dragocjene domaće životinje, posebice one autohtone pasmine hrvatski posavac. Te su plemenite životinje našim ljudima stoljećima pomagale u najtežim poljoprivrednim poslovima, a koristile su se i za prijevoz te u obrani ovih prostora. Danas one zaslužuju da ih tretiramo sa zahvalnošću i poštovanjem. Posjetitelji u Lonjskom polju mogu vidjeti tradicionalno pašarenje, tj. konje i goveda na slobodnoj ispaši, a na nekim manifestacijama turiste upoznajemo i s važnom ulogom konja u posavskim običajima. Takav ćemo odnos pun poštovanja prema konjima gajiti i dalje - rekao je Domagoj Šejatović, ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje.

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje konja za izvlačenje trupaca iz šuma ‘osim u teško pristupačnim područjima‘. Logično je, tvrde Prijatelji životinja, da ako se zabranjuje korištenje konja za izvlačenje trupaca iz šuma, nije dopušteno niti da se koriste za vuču trupaca na nečijoj livadi i to radi zabave. U oba slučaja konji se muče povući preteške terete. Stoga Prijatelji životinja pozivaju veterinarsku inspekciju da postupa sukladno Zakonu, da ne sramoti ugled Hrvatske i veterinarske struke, i da neizdavanjem suglasnosti odmah zaustavi svako iskorištavanje konja za vuču trupaca.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 20:25