DOSTOJNE HOLLYWOODA

Znanstvenici otkrili nevjerojatan način na koji se zmije koje žive i u našoj zemlji brane od predatora

Istraživanje je provedeno u Sjevernoj Makedoniji i to na 253 ova gmaza

Zmija ribarica pravi se mrtva

 -/ardea/profimedia

Ima tih nekih životinja koje, kad taknemo, padnu kao mrtve. Dok mi paničarimo što smo ih ubili, pitajući se što smo uopće to izveli, malo stvor iskoristi trenutak naše nepažnje, pa se ‘vrati iz mrtvih‘, skoči na nožice lagane i otperja svojim putem.

No, takvo ponašanje uglavnom viđamo kod raznih insekata. Mnogima je manje poznato kako postoji i zmija koja se tako ponaša. Kad je u nevolji, ruši se, umire, pokojna je. No, zapravo je ona glumica koja bi za to mogla dobiti nagradu. Riječ je o zmiji ribarici, koja živi i u našoj zemlji.

Kad procijeni da je u opasnosti, teatralno se ruši na tlo, izbacuje izmet, povrati što ima u želudcu. Nekada počne čak i krvariti na usta, a sve kako bi izgledala kao izrazito neprivlačan idući obrok. I zaista, ove zmije izgledaju toliko odbojno da ih druge životinje uglavnom zaobiđu, naglo izgubivši apetit. Jedno je biti jako gladan, a drugo je naići na lešinu koja se raspada. Tako, naime, ribarice izgledaju kada lažiraju svoju smrt.

U studiji koja je prošlog mjeseca objavljena u časopisu Biology Letters, stručnjaci su opisali kako je ovo ponašanje viđeno kod riba, insekta,a ptica, sisavaca i vodozemaca. Riječ je o tanatozi, stanju u kojem se životinja posve ukoči i izgleda kao da nije živa. Trajanje varira od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Zbog čega one to rade? Jer nemaju niti jedan drugi način da zaštite svoje malene, krhke živote. Nisu otrovnice, tako da se ne mogu drugačije braniti nego svojim glumačkim vještinama.

- Glumljenje smrti je uvijek rizično, ali nagrada za to ponašanje je prilično velika. Ako glumite smrt, posve ste bespomoćni, pa bi bilo dobro da imate neku vrstu zaštite od predatora koji bi vas mogli odmah pojesti - rekao je biolog Vukašin Bjelica sa Sveučilišta u Beogradu za Live Science.

On i članovi njegova tima u Sjevernoj Makedoniji su testirali ponašanje 263 ribarice. Simulirali su napad grabežljivaca, a onda promatrali što zmije rade. Čak 124 ‘ispitanice‘ su izbacile izmet, a njih 28 krvarilo je iz usta. Bjelica zbog toga smatra kako je osobnost ta koja određuje kako točno će se zmija ponašati.

- Neki su pojedinci odvažniji, skloniji rizicima. Drugi su sramežljivi, pa je manje vjerojatno da će se rizično ponašati - dodao je.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 14:48