ILEGALNO?

Strani državljanin ulovio tunu u našem dijelu Jadrana? O tome pišu mediji u njegovoj zemlji...

Prema neslužbenim informacijama, ribarska inspekcija nema informacije o ovom slučaju

Ilustracija

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Jedan od najbogatijih Srba u hrvatskom dijelu Jadrana je zatukao tunu, piše portal morski.hr. Pozivaju se na tekst kojeg je o ulovu objavio srpski Telegraf i koji navodi da se radi o Ranku Sočancu, koji je ribu ulovio na Hvaru, a onda isti tekst spominje da je ribu ulovio u "međunarodnim vodama kod Visa".

Kod Visa, a posebno kod Hvara ne postoje "međunarodne vode" od kad su Republika Italija s jedne strane, a Republika Hrvatska, sa svoje strane Jadrana prije dvije godine proglasile isključivi gospodarski pojas. Dakle, ako je točno, što piše u navedenom tekstu, ova je riba uhvaćena u hrvatskom dijelu Jadrana.

Što se ribolovnog režima u gospodarskim pojasevima Italije i Hrvatske, tiče, ribu loviti mogu isključivo građani i gospodarski subjekti Europske unije i to oni koji imaju dozvolu za ribolov. Za tune je to i dodatno postroženo, jer za izlov tuna postoji kvota koju imaju strogo ograničeni subjekti.

Naime lov tune strogo je ograničen do te mjere, da se svaki ulovljeni primjerak mora se evidentirati, odnosno prijaviti Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i ICCAT-u, Međunarodnoj komisiji za zaštitu tuna. Rezultat je to višegodišnjeg monitoringa kojeg provodi ICCAT, radi obnove stoka plavoperajne tune u svjetskim morima. Limitiran ulov znači i da se svakoj članici svake godine određuje ulovna kvota, pa tako i Hrvatskoj.

Tako se ne može i ne bi se smjelo dogoditi da bilo tko odluči loviti tunu. Prema važećem Zakonu o morskom ribarstvu, kazne, ovisno o više elemenata, variraju između 1990 i 6630 eura.

Prema neslužbenim informacijama koje portal ima, ribarska inspekcija nije zaprimila informaciju o ulovu ove tune od strane navedenog srpskog državljanina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 02:20