CRNE STATISTIKE

Rekordno visoke temperature Sjevernog mora utjecat će i na staništa na morskom dnu

Institut AWI je otkrio da su prva tri mjeseca ove godine pojedinačno u prosjeku među deset najtoplijih mjeseci od 1962.

Ilustracija

 Ivana Grgic/Cropix

Sjeverno more je tijekom 2023. godine bilo toplije nego bilo kada ranije otkad postoje mjerenja, objavila je biološka postaja na otoku Helgoland koju je ondje postavio Institut Alfred Wegener (AWI) smješten u njemačkoj luci Bremerhaven.

Mjerenja pokazuju da je prosječna temperatura mora u 2023. bila nešto hladnija od 11,9 Celzijevih stupnjeva, objavio je institut.

To je najviša zabilježena temperatura od početka mjerenja i podataka Instituta koji datiraju iz 1962. godine.

Visoke temperature posljedica su klimatskih promjena i mogle bi imati goleme posljedice za morski ekosustav, upozorili su stručnjaci.

Znanstvenici su i u ovoj godini u Sjevernome moru uočili više temperature nego što je uobičajeno.

Institut AWI je otkrio da su siječanj, veljača, ožujak i travanj 2024. pojedinačno u prosjeku među deset najtoplijih mjeseci od 1962.

"S prosječnom temperaturom mora od 6,9 Celzijevih stupnjeva ožujak 2024. bio je najtopliji ožujak od 1962.", stoji u objavi.

Podaci ukazuju na međusobnu povezanost između mjesečnih temperatura evidentiranih u Njemačkom zaljevu i temperatura na njemačkom kopnu.

"Sjeverno more se tako brzo zagrijava jer je riječ o plitkome moru okruženom kopnenim područjima. Ono je poput goleme lokve", rekla je direktorica biološke postaje, prof. Karen Wiltshire. "Zato su trendovi temperatura za kopno apsolutno u skladu s onima za temperaturu vode."

Institut upozorava da će morski toplinski valovi vjerojatno, osim na površinu mora utjecati i na staništa na morskome dnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 15:43