MALENI GOSTI

Pčelinji roj zastao da se odmori kraj Tehničkog muzeja, u kojem se baš govorilo o - njima

Rojenje je prirodni proces koji se događa uglavnom rijekom proljeća
 Tehnički muzej Nikola Tesla

Zadnjih je dana na nekoliko mjesta u Zagrebu primijećen pčelinji roj. Pčelari su imali dosta posla da malene zujalice presele na neke sigurnije lokacije - bilo koje, zapravo, od automobila i fasada, gdje su uglavnom bile.

U subotu ujutro jedan je roj doletio do Tehničkog muzeja Nikola Tesla, gdje je odlučio odmoriti.

- Ovaj pčelinji roj danas nismo planirali za ovogodišnji Međunarodni dan muzeja pod temom Muzeji za edukaciju i istraživanje, a koji baš u našem Muzeju obilježavamo na temu pčela. Hvala profesoru Keziću koji je vrijednu ekipu skupio i odvezao na primjerenije mjesto...- objavili su iz muzeja.

Rojenje je, naime, prirodni proces koji se događa uglavnom rijekom proljeća. No, moguće je pčele na ovaj način vidjeti tijekom cijele sezone. Radi se o tome da se kolonija pčela dijeli na jednu ili dvije i onda traže mjesto za sebe.

Savjet pčelara je da, ako vidimo roj koji se smjestio na neki zid, drvo, stablo ili automobil, životinje nipošto ne smijemo dirati. To treba napraviti stručnjak, koji će roj zbrinuti na sigurnom mjestu. Ako netko tko nema dovoljno znanja to pokuša napraviti, malene zujalice bi se mogle uznemiriti i napasti ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 16:06