BEZ PANIKE

Majka četvero djece u Splitu vidjela zmiju: ‘Možda nije otrovnica, ali nije je ugodno za vidjeti...‘

Stručnjak s kojim smo razgovarali potvrdio nam je kako se radi o gmazu koja nije ni najmanje opasan za ljude

Zmija u Splitu

 Privatni album/Slobodna Dalmacija

Porast temperatura i približavanje ljeta donosi puno lijepih stvari, kako nama, tako i životinjama. Kao što mi više volimo biti u prirodi i uživati na suncu, tako je i njima. S obzirom na to da divlje životinje žive u gradovima, trebali bismo se naviknuti na njihovo prisustvo. No, čini se kako prizori divljih životinja i dalje uznemiravaju mnoge.

U Splitu su se tako prije nekoliko dana brinuli zbog jazavaca koje su navečer snimili kako se tuku oko teritorija, a sad ih brinu zmije. One inače normalno žive u gradovima, samo se najčešće ne vide jer se boje ljudi i izbjegavaju nas pod svaku cijenu. Ipak, zmija koja je u nedjelju viđena u kvartu Blatine uznemirila je jednu ženu, koja je snimku zmije poslala Slobodnoj Dalmaciji.

- Ugledalo ju je dijete na zidu u ulici Antuna Branka Šimića prema garaži gdje počinje jednosmjerna ulica. Možda nije otrovnica, ali nije je ugodno za vidjeti. Majka sam četvero djece, troje u školskoj dobi, jedno u vrtićkoj i bilo bi dobro da upozorite građane - kazala je majka novinarima,

Stručnjak s kojim smo razgovarali kaže kako zmije nije otrovnica. Riječ je o šari poljarici, zmiji koja je aktivna danju i zadržava se na tlu. No, ponekad se i penje, ali samo na nižu vegetaciju. Riječ je o zmiji koja je vrlo brza i okretna, a ljude na napada osim ako je u opasnosti. Inače ih se boji i sigurno je kako se uplašila videći dijete u svojoj blizini, pa je pobjegla.

- Zmije su iznimno korisne u ekološkom sustavu i imaju svoju ulogu. Ova vrsta korisna je u suzbijanju manjih glodavaca, gmazova i insekata. Mi joj nismo plijen. Ne treba je se bojati, nego je ostaviti na miru i pustiti da ode svojim putem - istaknuo je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog ZOO vrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 17:40