SVEGA TRI TJEDNA

Od strave u Splitu do mira u Dubrovniku: Pogledajte kako izgleda kujica spašena iz horor dvorišta

Još uvijek se boji visokih muškaraca s dubokim glasom, što je posve razumljivo s obzirom na ono što je prošla
 Azil Dubrovnik

Kad su prije tri tjedna zaposlenici dubrovačkog azila doveli kujicu kojoj su dali ime Athena, mislili su da će joj dugo trebati da počne vjerovati ljudima, ako do toga uopće dođe. Preuzeta je iz horor dvorišta nekoć uglednog splitskog psihijatra, u kojem su se nalazili necijepljeni i nečipirani psi, a sumnja se da ih je uzgajao za borbe.

Kujica koju su spasili bila je, kažu iz azila, zatvorena u maloj drvenoj nastambi. Pod je bio prekriven izmetom i kostima manjih životinja, kojima se hranila. Athena je svoje malene skrivala ispod jedne daske, a iznad nje je visio teški lanac.

- Bio je spreman čim joj uzme mlade, lanac na kojem treba čekati iduće tjeranje. Nismo znali kako će reagirati pa smo joj prišli polako, dugo smo je nagovarali da uđe sama u transporter. Nakon sat vremena je sama ušla, smjestila se na dekicu i spavala sve do Dubrovnika. Njene malene smo smjestili u transporter, isto kao i još jednu kujicu u viskom stupnju graviditeta i krenuli u azil - kažu volonteri.

Athena je od prvog dana u skloništu pokazivala samo zahvalnost. Pustili su je par dana da se navikne na sve nove zvukove i mirise i da im počne sama prilaziti. Trzala se na nagle pokrete i podizanje ruku, nije znala niti jesti iz posude. Bojala se visokih muškaraca s dubokim glasom, što se nije promijenilo.

- Posjetili smo veterinara gdje je bez ikakvih reakcija prošla kroz detaljan pregled, vađenje krvi, cijepljenje i sve potrebno. Počeli smo ići u šetnje i Athena od prvog izlaska ne pokazuje nikakve reakcije na druge pse koji laju na nju iz drugih bokseva. Ona ima oko četiri godine i korištena je za rasplod, a njen život bio je noćna mora. Bez obzira na sve to ona i dalje vjeruje ljudima - dodali su volonteri.

image
Azil Dubrovnik
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:48