ČUDNO

Dva lovca umrla zbog rijetkog stanja, znanstvenici sumnjaju da je povezano sa ‘zombi bolesti‘

Zaražene osobe mogu patiti od depresije, halucinacija, gube pamćenje, obamrli su, govor im postaje nejasan, postaju agresivne...

Ilustracija

 Nicolette Wollentin/Panthermedia/Profimedia

Dva lovca u SAD-u umrla su od rijetke prionske bolesti, agresivnog poremećaja središnjeg živčanog sustava koji uzrokuju lažni proteini. Zabrinjavajuće je što znanstvenici tek nagađaju kako je došlo do razvoja bolesti - misle da ona dolazi od jelena koji su bili bolesni. Ako je to istina, bio bi to prvi slučaj takve vrste. No, istraživači su još uvijek vrlo oprezni i naglašavaju kako nemaju uvjerljive dokaze da je jelenska Chronic Wasting Disease (CWD), koja se i naziva zombi bolesti jelena, odgovorna za smrt dva muškarca

Sve je počelo 2022. godine, kada je 72 godine star lovac odjednom postao veoma zbunjen i agresivan. Iste je simptome pokazivao i njegov prijatelj, a jedino zajedničko im je što su pojeli meso jelena koji su zaraženi CWD-om. Ta bolest kod životinja znači da gube težinu, posrću i čudno se ponašaju, tako da su mnoge podsjetili na zombije iz horor filmova, zbog čega se bolest popularno tako zove.

Oba muškarca su preminula, a obdukcija je pokazala da su razvili sporadičnu Creutzfeldt-Jakobovu bolest (CJD), prionsku bolest koja se najčešće viđa kod ljudi.

- Pacijentova povijest, uključujući sličan slučaj u njegovoj društvenoj skupini, sugerira mogući novi prijenos CWD-a sa životinje na čovjeka. Na temelju modela primata i miševa, otkrili smo da je moguć prijenos CJD-a među vrstama - pišu autori studije koja je objavljena u časopisu Neurology, a napisali su je stručnjaci sa Sveučilišta u Teksasu, piše IFL Science.

Prionske bolesti su strašne: prenosive su, neizlječive i uvijek fatalne. Zaražene osobe mogu patiti od depresije, halucinacija, gube pamćenje, obamrli su, govor im postaje nejasan, postaju agresivne...

1980-ih i 90-ih godina vladao je veliki strah oko goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), također poznate kao "kravlje ludilo", prionske bolesti od koje obolijevaju krave. Prema najnovijim statističkim podacima Američke uprave za hranu i lijekove, 232 osobe diljem svijeta umrle su od varijante Creutzfeldt-Jakobove bolesti povezane s kravljim ludilom. Većina slučajeva živjela je u nekom trenutku u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je epidemija bila najznačajnija.

Što se tiče jelena i CWD-a, još uvijek nije jasno mogu li prioni prijeći sa životinja na ljude. Međutim, ova najnovija studija svakako sugerira da je to mogućnost koju javnost, liječnici i tijela za javno zdravstvo moraju razmotriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:25