SPLIT

Iz policije potvrdili: Priveli smo muškarca koji je nudio fotografiranje sa životinjom, ona je oduzeta

Nesretna ptica je nakon oduzimanja smještena u prostor koji je daleko primjereniji za nju i manje stresan

Muškarac je nudio fotografiranje s pticom u zamjenu za novac

 Komunalno redarstvo Grada Splita

Karijeri muškarca koji je turistima nudio fotografiranje sa strogo zaštićenom pticom na ulicama grada Splita došao je kraj. Sinoć je uhićen, a ptica mu je oduzeta, pa je jasno kako s njom u ruci više neće zarađivati novac.

Iz policijske uprave Splitsko-dalmatinske potvrdili su nam kako su u petak popodne dobili dojavu da je viđen čovjek u čijem je ruksaku ptica ćuk, inače zaštićena vrsta.

- S informacijom je upoznat Državni inspektora, a na teren su upućeni policijski službenici kako bi obavili potrebne provjere. Na mjesto događaja su izašli i djelatnici Državnog inspektorata koji su utvrdili da ovakav način držanja ove životinje nju ugrožava. Strani državljanin je uhićen i nad njim je u tijeku istraživanje, a ptica je privremeno oduzeta i predana djelatnici skloništa za napuštene životinje - rekli su nam iz policije.

Nesretna ptica je nakon oduzimanja smještena u prostor koji je daleko primjereniji za nju i manje stresan od boravka na ulicama grada, kamo ne pripada, posebno ne u nečijem ruksaku i kako bi netko od nje zaradio. Ne zna se gdje će završiti - hoće li se za nju pobrinuti u sokolarskom centru Dubrava kod Šibenika, koje je jedno od oporavilišta za divlje životinje u našoj zemlji, ili će brigu preuzeti netko drugi. Ne zna se ni je li ptica ulovljena u odrasloj dobi ili je uzgojena u zatočeništvu, tako da se za sada ne zna može li se uopće pustiti u prirodu.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, osoba koja koristi divlje životinje u svrhu prikazivanja javnosti, za to će biti kažnjena iznosom od nekadašnjih 10 do 20 tisuća kuna. No, držanje ptice u ruksaku, njeno vezivanje i tjeranje životinje da boravi u bučnom prostoru, da ne spominjemo činjenicu da su ćukovi noćne životinje (ova je bila budna danju i noću, kad je njenom vlasniku to bilo potrebno) moglo bi se okarakterizirati i kao kazneno djelo. Naime, previđena je zatvorska kazna do tri godine za onoga tko iz koristoljublja nanosi nepotrebne boli ili patnje životinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 20:02