PULA

Iako žive u akvariju, morski ježinci ponašaju se jednako kao i u prirodi, pa se ‘uljepšavaju‘

Sve to iako žive u posve drugačijim okolnostima nego u divljini i zapravo nema razloga za takvo ponašanje
 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su zanimljivost o svojim morskim ježincima. Čak i kad su u zatočeništvu, oni se ponašaju kao da su u prirodnom okruženju. To znači da pokazuju slično ponašanje, koje su iz akvarija okrstili ‘dekorativnim‘. Iako žive u posve drugačijim okolnostima nego u prirodi i zapravo nema razloga da se ‘uljepšavaju‘, oni to čine. Da bi se pokrili, koriste školjke, kamenje, ali i žive organizme poput algi, spužvi, plaštenjaka i jaja morskih mačaka.

- Iako nije još u potpunosti jasan razlog pokrivanju, pretpostavlja se da je to, u prvom redu, zaštita od UV zračenja. Osim toga, služi im i kao obrana od grabežljivaca, te zaštita od isušivanja pri nepovoljnim uvjetima. Smatra se, također, da razlozi za prekrivanje variraju među različitim vrstama morskih ježeva.

U postavljanju pokrivala, pomažu im nožice vodožilnog sustava. Nožice se izdužuju dok ne nađu prigodan objekt te ga zatim približe i namjeste na bodlje - objavili su iz akvarija, podijelivši sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama slike svojih malih bodljikavih stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:02