KERUM O ŠEFU HAJDUKA

'Zadovoljan sam Svagušom, ali mora biti bolji s navijačima'

 Vladimir Dugandžić / Cropix

SPLIT - Željko Kerum očekuje da će Hajduk u srijedu u Šibeniku osvojiti trofej Hrvatskog kupa i tako spasiti sezonu. Prvi trofej poslije pet godina posta bit će uspjeh, smatra Kerum, koji u Hajduku nominalno nema nikakvu funkciju, ali s pozicije gradonačelnika Splita ima presudan utjecaj kao predstavnik većinskog vlasnika.

U prigodi početka obilježavanja stote godišnjice Hajduka, u Vili Dalmacija na promociji knjige “Tijardovićeva Kraljica lopte Hajduku” autora Jurice Gizdića, Kerum je govorio o situaciji u Hajduku, ali i odnosima u hrvatskom nogometu.

- Planirao sam ići u Šibenik na utakmicu ako bude mjesta na tribinama jer kažu mi da je kapacitet stadiona premalen da primi sve zainteresirane navijače.

• Vjerujemo da će Šibenčani pronaći mjesto za splitskoga gradonačelnika?

- Nisam se nikad gurao ni štekao pa radije ne bih išao nego se nekome molio. Mislim da bi bilo bolje da se druga utakmica igra u Splitu jer bi bilo više publike i lakše bi se organizirala svečanost i sve drugo što ide. Uvjeren sam 99 posto da će Hajduk osvojiti trofej.

• Hoće li osvajanje Kup značiti i uspješnu sezonu?

- S obzirom na to gdje je Hajduk bio na početku sezone, drugo mjesto u prvenstvu i trofej u Kupu nije loš rezultat. Još je važnije da su uspjeli srezati troškove koji su bili nerealni.

• Joška Svagušu postavili ste na poziciju predsjednika Hajduka. Jeste li zadovoljni njegovim radom?

- Svaguša je opravdao moje povjerenje. Još samo mora izgladiti odnose s navijačima. Oni su Hajdukov 12. igrač i treba nam njihova podrška. Brojke jasno svjedoče da najviše gledatelja u HNL-u ima upravo Hajduk. U Zagrebu se navijače moli da dođu na stadion, a ovdje se stadion napuni kad su prave utakmice.

• Kako će ova uprava zadobiti povjerenje i podršku navijača?

- S jedne strane rezultatima, a s druge medijskom prezentacijom. Smatram da je dobar odnos s navijačima nužan, a u Hajduku su od početka stvari krenule u pogrešnom smjeru.

• U kojoj mjeri Grad participira u funkcioniranju Hajduka?

- Hajduk je dioničko društvo, ima svoju upravu i s te strane je autonoman. Grad ne može nenamjenski trošiti novac na Hajduk, jedino možda u iznimnim situacijama ako bi bio ugrožen financijski. Hajduk mora funkcionirati na tržišnim osnovama i taj zadatak ova uprava ispunjava.

• Razmišljate li o prodaju većinskog paketa dionica koji je u vlasništvu Grada?

- To je odluka koju mora donijeti Gradsko vijeće. Osobno, volio bih da navijači participiraju u vođenju kluba. Čudno kako nisu iskoristili šansu kada su mogli kupiti dionice. Svaka dionica bila je 500 kuna, a sa 20.000 navijača to je deset milijuna, što je već značajan udjel u vlasništvu.

• Klupski budžet već je srezan na nekih 50 milijuna kuna. Vjerojatno će ići i ispod toga?

- Sve ovisi o rezultatima. Ako se ne postižu rezultati, onda nema potrebe ni za velikim troškovima. Ne znam zašto bi nekog igrača godišnje plaćali tri milijuna kuna ako on ne igra ili ako loše igra. Znam da ih štite ugovori, ali moraju se iskoristiti sve pravne opcije da se takvi ugovori raskinu.

• Kako ste vidjeli derbi?

- Dinamo je bio loš i šteta što Hajduk nije dobio. A što se tiče nereda navijača Dinama, takve stvari ne smiju se događati. To je užas, huliganstvo koje nas predstavlja u najgorem svjetlu. Vjerujem da će Vlada povući hitne mjere.

• Što može Grad Split učiniti da Poljud bude domaćin utakmicama hrvatske reprezentacije, i to već protiv Grčke u rujnu?

- Mislim da u vezi s tim da Hrvatska igra na Poljudu najviše može učiniti Slaven Bilić, neka utječe na to da se igra u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 14:21