POJAČANJE ZA EUROPU

Portugalac Ivo Pinto stiže u Maksimir!

Ivo Pinto glasi za vrhunskog defenzivca te igrača koji bi iduće sezone trebao "zaključati" desni bok hrvatskog prvaka.
 Uefa.com

Čelnici Dinama ne posustaju. Novi igrač Dinama krajem tjedna trebao bi postati Portugalac Ivo Pinto, dvadesettrogodišnji branič portugalskog Rio Avea koji je proteklu sezonu odradio na posudbi u rumunjskom CFR Cluju. Čelnici Dinama već su dogovorili sve uvjete s igračem i njegovim matičnim klubom. Krunoslav Jurčić tako će dobiti zahvalnog igrača za desni bok.

Opcija “Ivo Pinto” u maksimirskim je hodnicima aktivna već nekoliko dana, a za dolazak portugalskog braniča osobno je zagrizao sportski direktor Dinama Zoran Mamić. On je početkom lipnja boravio u Bukureštu gdje je svjedočio finalu rumunjskog kupa između Cluja i Petrolula. Na put je krenuo kako bi uživo gledao napadača Petrolula Jeremyja Bokilu, no zaljubio se u - braniča Cluja.

Ivo Pinto iza sebe ima vrlo uspješnu sezonu na individualnom, ali i ne tako sjajnu na klupskom planu (Cluj je sezonu zaključio na 9. mjestu i poražen je u finalu Kupa). U dresu Cluja upisao je 45 nastupa, imao maksimalnu minutažu u skupini Lige prvaka (svih šest nastupa) gdje je njegova momčad pobijedila i na legendarnom Old Traffordu. Bio je standardna opcija kod čak četvorice trenera (Andone, Dican, Paulo Sergio i Trica).

Ivo Pinto glasi za vrhunskog defenzivca te igrača koji bi iduće sezone trebao “zaključati” desni bok hrvatskog prvaka. Portugalac bi u Maksimir trebao stići istim putem kao i Alžirac El Arbi Hillel Soudani. Naime, i Pinto, i Soudani pod patronatom su portugalske agencije Onsoccer International. Uglednu portugalsku agenciju s Maksimirom su povezali Danko Đikić i njegov partner Marjan Šišić koji su odradili veliku ulogu i u “akciji Ivo Pinto”. Dvadesettrogodišnji Portugalac prošao je omladinsku školu Boaviste i Porta, a u mlađim selekcijama Portugala (od U-17 do U-21) skupio je više od 30 nastupa. Prve seniorske korake napravio je u Portu gdje je još kao 18-godišnjak skupio pet nastupa. No, Pinto se u strahovitoj konkurenciji portugalskog velikana nije uspio nametnuti već je sreću potražio na posudbama. Prvo u redovima drugoligaša Covilhe (26 nastupa u sezoni 2010/11.), pa prvoligaša Leirie (26 nastupa u sezoni 2011/12.).

Ivo Pinto na koncu te sezone zaputio se u Rio Ave (transfer vrijedan 1,1 milijun eura), ali je već nakon tri dana otišao na jednogodišnju posudbu u Cluj. Predstavnici Cluja još nisu otkupili Pinta od Rio Avea, a taj su propust “kaznili” čelnici Dinama.

No, što će onda biti sa Šimom Vrsaljkom? Čelnici Dinama često napominju kako su Šime Vrsaljko i Sammir među rijetkim igračima koji ovoga ljeta mogu napustiti Maksimir. Proteklog tjedna u Maksimir je sletjela ponuda Bayera Leverkusena u visini od pet milijuna eura za 21-godišnjeg braniča, no Zdravko Mamić jasno je potvrdio kako za Vrsaljka očekuje više novaca. No, dolaskom Ive Pinta, jasno je kako će Vrsaljko ovog ljeta napustiti Maksimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:41