TOM DUBRAVEC/CROPIX
ANALIZA STRUČNJAKA

Zajec: Belgije se ne treba bojati; Katalinić: Livaja je za prvih 11; Babić: Kovačić briljantan!

Mnogo smo iskusniji i perfektno vođeni s klupe. Guštajmo u ovoj pobjedi, rekao je Katalinić
Piše: Mladen Bariša, Zdravko Reić, Nikola PatkovićObjavljeno: 28. studeni 2022. 09:31

Velimir Zajec:

Um caruje, a snaga klade valja. Tako bismo u jednoj rečenici mogli opisati sraz Hrvatske i Kanade, dvije suprotstavljene nogometne škole, dva različita poimanja nogometne igre. Dobili smo Kanadu našim "oružjem", uz dodatak kombinatorike i iskustva.

Istina, nije dobro počelo. Ušli smo malo preplašeno u susret. Igrači su očigledno bili pod pritiskom medija i navijača. Vjerojatno je bio prisutan i strah od neuspjeha. U prvoj akciji posve je izostala reakcija naših igrača: nitko nije išao na ispucavanje lopte kanadskog vratara, niti na blokadu ubačaja, niti na loptu u srcu kaznenog prostora. Trebalo nam je pola sata da se oporavimo od šoka.

image

Velimir Zajec

RONALD GORSIC Cropix

Na koncu, većina je igrača odigrala dobro ili jako dobro. Prošlu smo utakmicu, protiv Maroka, kudili Kovačića. Sada zaslužuje sve pohvale. Kada Modrić, Kovačić i Brozović naprave trokut i počnu kombinirati, milina ih je gledati. Iako oni mogu još i bolje. Kao i Perišić. Imao je dvije asistencije, ali on je igrač koji protivničke obrane razara svojim golovima. Njegove pogotke još čekamo.

Moramo čestitati Daliću na odabiru Livaje i posebno Kramarića, kojega je malo tko vidio u početnom sastavu. A Krama je najveći dobitak. Još jednom se pokazalo da on nije prvi napadač, već lutajuća ‘špica‘, nevjerojatne tehnike i osjećaja za gol.

Dosta se prije utakmice spominjala izjava kanadskog izbornika spram hrvatske reprezentacije. Istina, nije zvučalo baš pristojno, ali kada bi se treneri kažnjavali za svaku izgovorenu riječ, pola bi nas završilo u zatvoru. Nije to bilo presudno kao motivacija. Prije bih rekao da je za prezentaciju protiv Kanade bio presudan karakter hrvatskih igrača.

Sad se lakše diše. Belgija je razočarala protiv Maroka. U pravu je De Bruyne kada kaže da su oni svoje šanse prokockali prije četiri godine i da su prestari za titulu. Fali im Lukaku, nisu pravi niti De Bruyne niti Hazard. Nije to Belgija koje smo se bojali, ali ne smijemo ih podcijeniti.

Ivan Katalinić:

Grandiozna igra i pobjeda naše reprezentacije, na ovom ispitu su pokazali mentalnu snagu i od minusa na startu došli do apsolutno zasluženog trijumfa. Ali još nije gotovo, sada nam treba potvrda protiv Belgije. Vjerujem u pobjedu, jer jasno je da su Belgijci istrošeni.

Sve kritike koje smo uputili na račun naše igra protiv Maroka pokazale su se kao djelotvorne, bitno je da su naši sve to akceptirali, odigrali su protiv Kanade na naš način.

Ali ipak, kako nam se moglo dogoditi da tako početnički primimo taj gol? Jer zna se da se u početnim minutama mora osjetiti loptu, odigrati par pasivnih dodavanja, a ne da ovako naivno uletimo u matnu mrežu. Ipak, primljeni gol nas nije onesvijestio, nego osvijestio, shvatili smo da moramo krenuti s našom igrom.

image

Ivan Katalinić

VOJKO BASIC/CROPIX

Kanađani nisu bili tako pakleni kao na prošloj utakmici. Istina je, imaju špriceve, utrčavanja, ali nisu povezani. Ključ naše nadmoći je igra u manevru, jači smo u sredini, izvanredno brzo smo izlazili, razvijali akcije i postigli golove.

Kanađani su ipak ispali pomalo naivni, mi smo lako došli do preokreta. Kramarić je krasno zabio za 1-1, ali je gol Livaje bio još bolji, majstorski, tim pogotkom je pokazao da zaslužuje mjesto u startnoj postavi.

Taj gol je došao u idealnim trenucima, uvjeren sam da je Dalić tražio nastavak ofenzivne igre, ali je trebalo naći pravu mjeru da djelujemo sigurno u obrambenim zadacima te da jurimo kao trećem golu. U sebi sam se nadao: past će i četvrti. Nade su se jedna za drugom ispunjavale, prvo gol Kramarića, taj lažnjak pa šut za pamćenje i za lomljenje Kanađanina. I onda četvrti gol Majera, a kao dokaz suradnje, Oršiću pripadaju sve zasluge.

Lako je zaključiti da je kvaliteta bila na našoj strani. Mnogo smo iskusniji i perfektno vođeni s klupe. Guštajmo u ovoj pobjedi, pripremimo se za sljedeći presudni ispit. A onda, nadam se kao prvi u grupi, možemo računati na nova slavlja.

Marko Babić:

Apsolutno zaslužena pobjeda. Hrvatska je točno znala što želi i kako do toga doći. Osjetili smo da smo bolji i da možemo doći do sva tri boda, to smo i učinili.

Ulaz u utakmicu bio je šokantan, iako se takvi golovi događaju. Dobro je da smo ga dobili na samom otvaranju, jer nam je ostalo dovoljno vremena da se vratimo i vidjelo se točno da dečke taj gol nije poremetio, nisu izgubili glavu, nego su ostali mirni i staloženi, koristili su prostor koji su stvarali brzim protokom lopte.

Bilo je samo pitanje kada će Hrvatska zabiti gol, ali nisam uopće strahovao, jer se vidjelo da naši igrači traže najkraće koridore do kanadskog gola, da napadaju prazan prostor i da, u konačnici, stvaraju prilike. Kada je tako, onda malo tko protiv Hrvatske ima rješenja.

image

Marko Babić

VLADO KOS/CROPIX

Ne smijemo zaboraviti da je Kanada iznimno motorična momčad protiv koje je teško igrati, a naši igrači nisu im dopustili da se razmašu kao što su to radili protiv Belgije. No to sam i očekivao, jer mi imamo tu kvalitetu. Kada Modrić, Kovačić i Brozović uspostave igru, rijetko tko se protiv njih može naigrati i suprotstaviti im se. U takvoj igri morala je isplivati golgeterska klasa Kramarića i Livaje, ali i okomitost i prodornost Perišića. Često se govori da Kramarić nije centralni napadač, ali on to može kvalitetno odigrati, kao i kada je na strani. Kod njega je najbitnije da se nađe u pozicijama u kojima se najbolje osjeća i da dobije pravovremenu loptu, a onda je epilog ovo što smo vidjeli.

Iznimno mi je drago i što je Kovačić odigrao fenomenalnu utakmicu. Svi smo svjesni kakav je Kova igrač, koju količinu kvalitete i moći posjeduje. Kad izostane ono što se od njega očekuje, kao što je bilo protiv Maroka, ljudi su razočarani. Sada je bio fantastičan, motoričan, radio je razliku i kada je na pravom nivou, užitak ga je gledati. U svakom slučaju, Hrvatska je pokazala kvalitetu i moć, a sada je najbitnije da se igrači dobro osvježe i spremni dočekaju utakmicu odluke protiv Belgije.


"Hrvatska je favorit protiv Belgije, oni nas nemaju čime iznenaditi". Tim je riječima Stjepan Tomas najavio utakmicu trećeg kola SP-a koje se igra četvrtak. Kako je Tomas analizirao utakmicu protiv Kanade, ali i druge teme pogledajte u današnjem Mundocastu:

Linker
07. svibanj 2024 07:27