Peter Cech
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
KAKVI KOMPLIMENTI

Nogometna legenda stigla u Zagreb i ima samo riječi hvale: ‘Veliki ste, a ovo je vaša najveća snaga‘

‘To se događa ponovno i ponovno. Imate Luku Modrića, a imali ste i druge sjajne igrače u povijesti‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. prosinac 2023. 23:43

Petr Čech boravio je u Zagrebu nekoliko dana kao predstavnik FIFPro na UEFA-inoj medicinskoj radionici. Čech, legendarni vratar Chelseaja, Arsenala i češke nacionalne momčadi govorio je o problemima s kojima se igrač susreće nakon završetka karijere, a prije nego što se ukrcao u automobil koji ga je vozio u zračnu luku kazao je ponešto i o hrvatskoj reprezentaciji.

- Svi se vesele gledati Hrvatsku na Euru jer uvijek igra jako dobar nogomet. Koliko je god skupina u kojoj igra jaka, bit će uspješna - kazao je Čech te o našem nogometu još rekao:

- Hrvatska je uvijek velika reprezentacija, to govori povijest hrvatskog nogometa. Isto tako Dinamo Zagreb predstavlja vaše klubove u Ligi prvaka s velikim uspjehom. Golema snaga Hrvatske je što neprekidno nalazi nove talente koji kroz vaše klubove napreduju te nakon toga mogu biti uspješni u različitim ligama i klubovima. To se događa ponovno i ponovno. Imate Luku Modrića, a imali ste i druge sjajne igrače u povijesti, koji otvaraju vrata ostalima.

image
MIKE KIREEV Nurphoto Via Afp

Što je snaga današnje Dalićeve momčadi?

- Prednost joj je što podosta igrača igra u vrhunskim klubovima. Ima iskustva iz tih klubova, a imaju ga i kao reprezentacija. Kad Hrvatska dođe na veliko natjecanje uvijek izgleda dobro i siguran sam da svi očekuju da na Euru 2024. ode daleko. To bi mogao biti posljednji veliki turnir za neke vaše igrače, nakon toga moglo bi doći do smjene generacija te bi to mogla biti zadnja šansa da naprave uspjeh zajedno. Uvjeren sam da će to učiniti.

Čech je govorio liječnicima iz svih 55 zemalja UEFA-e, a što im je kazao?

- Stigao sam na UEFA-inu konferenciju na kojoj se raspravljalo o brojnim temama, a jedna od točki bila je i pozicija u kojoj se nađe igrač nakon umirovljenja od aktivne karijere. Jasno da je bilo govora o ozljedama, prevenciji, o svim aspektima medicinske brige o igračima. Moja je tema bila što činiti kad završite karijeru. UEFA ima program pomoći, to je bila prilika da podijelimo ideje.

image


DAMIR KRAJAC Cropix

Liječnicima je dao svoj primjer kako je u Chelseaju svaki dan stigavši u klub imao oko sebe trojicu liječnika, petoricu fizioterapeuta, sedmoricu masera i nutricionista, a sljedeći se dan probudio i shvatio da nema ništa, da ne zna koga nazvati za pomoć jer više nije bio igrač.

Na njegovu sreću dva dana kasnije Chelsea ga je zaposlio u klubu, kasnije se, međutim bacio na hokej na ledu kojeg igra sada s 41-nom godinom kao vratar u ekipi Belfast Giants.

- Povećava se broj utakmica, ali i njihov intenzitet, nogomet ide naprijed i moramo se sve više brinuti o prevenciji i načinu pripreme. Na seminaru smo čuli da ljudi iz svake europske federacije mogu imati neke ideja kako poboljšati stvari. Ne radi se samo o ozljedama, nego i mentalnom zdravlju igrača.

Imaju li igrači danas previše utakmica?

- Treba naći balans između utakmica i vremena za oporavak, to je naravno izazov. Zato veliki klubovi moraju imati velik broj igrača, svi moraju biti na raspolaganju da uđu u ekipu. Druga je stvar kako ih treneri pripreme, mnogi igrači imaju svoje privatne trenere, no ništa nije bolja briga za zdravlje nego vlastita prevencija koju provodite.

Dakle, mislite da velik broj utakmica nije problem?

- Za neke igrače je problem, kao i za neke momčadi. Zato treba naći balans. Nemaju svi isti broj nastupa. Jedna je od tema kako da se igrači što bolje oporave i budu dostupni, a dakako da treba uzeti i broj utakmica u obzir – zaključio je Čech.

Linker
08. svibanj 2024 22:52