MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix
PET BODOVA ZA ELITU

Europa je blizu Opus Arene, a moćni Osijekov dvojac velika je garancija kako će iduća sezona biti još bolja

U posljednja tri kola Bijelo-plavi će morati pokazati svoju najbolju verziju jer Lokomotiva ima lakši raspored
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. svibanj 2024. 18:17

Jedan veliki korak je napravljen, ostala su još tri. Osijek je pobjedom protiv Lokomotive dobio puno toga dobroga. Za početak bila je to vjerojatno i najbolja predstava Bijelo-plavih ove sezone koju i danima kasnije navijači Osijeka s osmijehom na licu gotovo euforično prepričavaju. U pravo vrijeme, u ključnom dijelu prvenstva dosegli su Osječani razinu forme koja daje razlog za silan optimizam kako će kraj turbulentne sezone ipak imati happy end. A taj sretan kraj bio bi osmi uzastopni plasman u Europu i četvrto mjesto osvojeno u sezoni u kojoj su istovremeno promovirana sedmorica igrača koji su prošli Osijekove mlađe kategorije. Njih trojica (Kolić, Prekodravac i Matković) bili su i starteri u prošlom kolu.

Potvrda potencijala

- Nekada za neke stvari samo treba vremena da sjednu. Ovo je proces... - kazao je Zoran Zekić nakon utakmice koju je pripremio dobro u toj mjeri da je igra njegove momčadi čak bila bolja od konačnog ionako visokog rezultata.

Nadalje, trijumf u prošlom kolu donio je Osijeku i velika četiri boda prednosti ispred Lokomotive uoči posljednja tri prvenstvena kola, ali i još jednu prednost pred jedinim konkurentom u borbi za Europu. Naime, u slučaju jednakog broja bodova na kraju prvenstva Osijek će imati bolji međusobni skor (pobjeda i tri remija) koji bi u najdramatičnijem epilogu mogao odlučiti tko će sezonu zaključiti na četvrtom mjestu. Također, utakmica protiv Lokomotive potvrdila je koliki zapravo potencijal ima Osijek. Pogotovo u napadačkom dijelu i tandemu Mierez - Matković.

image
RONALD GORSIC Cropix

S mladim napadačem Argentinac je dobio partnera kojim će na sebe preuzeti dio golova i s kojim će podijeliti napadački doprinos. Upravo taj moćni tandem Osječanima garantira kako će iduća sezona biti kud i kamo bolja od ove koja je pri kraju. Ali prije toga aktualnu sezonu Bijelo-plavi moraju što bolje privesti kraju.

Raspored u posljednja tri kola je takav da će Bijelo-plavi morati pokazati svoju najbolju verziju. Prvo što im slijedi je Dinamo na Maksimiru, potom u Opus Arenu dolazi Rijeka, a što će Osijeku biti posljednja prilika da ove sezone konačno slave u nekom derbiju pred svojim navijačima, te za kraj gostovanje u Varaždinu. Niti jednu od te tri momčadi Osijek ove sezone nije pobijedio (protiv Dinama i Rijeke osvojili su po bod, a Varaždina svega dva), a sada više nemaju izbora nego to i napraviti.

Računica je jasna

U protivnom Europa će im ostati neuhvatljiva. Istovremeno, Lokomotiva će imati puno lakši posao. Prvo će dočekati Slaven Belupo u Kranjčevićevoj, a onda joj slijede dva ogleda s momčadima koje se više ni za što ne bore - gostovanje Rudešu koji je odavno drugoligaš te za kraj sezone Hajduk koji je upao u rupu nakon što su se rasplinuli šampionski snovi i koji ne može ni gore ni dolje od treće pozicije koju trenutno drže.

Iz perspektive Osijeka računica do kraja sezone je jasna - u igri je ostalo devet bodova, a s osvojenih pet Bijelo-plavi su četvrti bez obzira na rezultate Lokomotive u posljednja tri kola.

Šimun Mikolčić: Baš nemam sreće s ozljedama...

Tek što se Kristian Fućak vratio u kadar, iz njega je ispao drugi igrač. Sezona za Šimuna Mikolčića je i službeno gotova. Iz Opus Arene potvrdili su kako 20-godišnjem veznjaku koji je nastupio u posljednje dvije prvenstvene utakmice Bijelo-plavih slijedi nekoliko tjedana stanke.

- Baš nemam sreće! Dočekao sam neke svoje minute, u Velikoj Gorici i sada protiv Lokomotive, nadajući se još ponekom nastupu do svršetka prvenstva. Međutim, sada je jasno da od toga, višom silom, ipak neće biti ništa. Slijedi mi stanka od 3, 4 tjedna i od utorka krećem s oporavkom pod nadzorom trenera Marina Vučka. Eto, prošloga sam ljeta na pripremama ozlijedio medijalni ligament koljena i morao pauzirati, a sada je stradao prst iako to uopće nisam tako doživio tijekom subotnje utakmice. No, kasnije se pokazalo da je puknuće u pitanju. Ništa mi ne preostaje nego se sasvim oporaviti i spreman dočekati start priprema za novu sezonu - rekao je Mikolčić.

On nije i jedini igrač Osijeka za kojeg je sezona prije vremena završila. “Jedinica” Bijelo-plavih Marko Malenica treninzima će se također vratiti tijekom ljetnih priprema, a još ranije su zbog težih ozljeda izvan kadra rezervni vratar Barišić i napadač Branšteter. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 18:18