NA SUDU

"Stvarna‘ Martha iz serije ‘Baby Reindeer‘ tuži Netflix za 70 milijuna dolara

Žena iz Škotske koja je navodno inspirirala lik jezive proganjateljice, angažirala je poznati američki odvjetnički ured

Fiona Harvey

 Tim Anderson/mirrorpix/profimedia/Tim Anderson/mirrorpix/profimedia

Američki odvjetnici koji zastupaju ženu podnijeli su jučer tužbu protiv streaming giganta Netflixa i škotskog glumca, scenarista i komičara Richarda Gadda autora hit-serije ‘Baby Reindeer.‘ U dokumentima do kojih je došao list Daily Record, njujorški odvjetnik Richard A. Roth i njegova tvrtka Roth Law, poznata po iznimno agresivnom zastupanju svojih klijenata, zatražili su suđenje pred porotom na Okružnom sudu u Kaliforniji.

Žele dokazati da je Netflix "lagao" tvrdeći da sedmodijelna serija Richarda Gadda prikazuje istinitu priču o tome kako ga je maltretirala osuđivana proganjateljica koja je bila i u zatvoru, te ga je seksualno zlostavljala. Tvrde, također da su te tvrdnje iznesene - zbog pohlepe.

"‘Ovo je istinita priča - ‘Baby Reindeer, Epizoda 1‘. Gornji citat iz prve epizode Netflixove serije ‘Baby Reindeer‘ najveća je laž u povijesti televizije", piše na početku tužbe.

"To je laž koju su izrekli Netflix i tvorac serije, Richard Gadd, iz pohlepe i žudnje za slavom; laž osmišljena kako bi (serija) privukla više gledatelja, pridobila više pažnje, zaradila više novca i okrutno uništila život tužiteljice, nevine žene koju su Netflix i Richard Gadd oklevetali u neviđenoj mjeri", nastavlja se u dokumentu.

Ukratko, protiv Netflixa podnose tužbu "za klevetu, namjerno izazivanje emocionalne boli, nemar, krajnji nemar i kršenje prava na privatnost tužiteljice" koji su posljedica brutalnih laži koje su optuženici izrekli o njoj u televizijskoj seriji ‘Baby Reindeer‘.

"Laži koje su optuženici izrekli o njoj pred više od 50 milijuna ljudi širom svijeta, uključuju tvrdnju da je dvaput osuđena kao proganjateljica na pet godina zatvora, i da je seksualno napala Gadda. Optuženici su izrekli te laži i nikada nisu prestali lagati, jer je to bila bolja priča od istine, a bolje priče donose novac", obrazlažu odvjetnici.

Oni tvrde kako Netflix nije učinio ništa kako bi provjerio istinitost priče koju je Gadd ispričao - nisu istražili je li doista bila osuđivana "što je vrlo ozbiljna pogrešna interpretacija činjenica". Također, nisu ništa učinili kako bi razumjeli odnos između Gadda i tužiteljice, ako ga je uopće bilo.

"Kao rezultat laži, zloupotreba i krajnje nepažnje optuženika, njezin je život uništen. Jednostavno, Netflix i Gadd uništili su njezin ugled, karakter i život."

Odvjetnici žene zahtijevaju suđenje kako bi ona mogla tražiti odštetu od 50 milijuna dolara, te troškove odvjetnika i zakonske kamate. U tužbi se traži "presuda protiv optuženika za naknadu štete u maksimalnom iznosu dozvoljenom zakonom, u iznosu koji premašuje 50 milijuna dolara, za duševnu bol, privatne i poslovne gubitke". Zatim, navode u obrazloženju, traže "presudu protiv optuženika za zaradu od serije ‘Baby Reindeer‘, u maksimalnom iznosu dozvoljenom zakonom, u iznosu koji premašuje 50 milijuna dolara, isključujući pravne naknade i troškove". Na kraju, u tužbi se traži i dodatnih 20 milijuna dolara to jest presudu "protiv optuženika za kaznene odštete u maksimalnom iznosu dozvoljenom zakonom, za koji se vjeruje da premašuje 20 milijuna dolara uz zatezne kamate i naknade odvjetnicima". Ukupno, tužba je teška više od 70 milijuna dolara.

Njezini pravni zastupnici pišu da je zbog serije njezin život uništen, te da su iz tog razloga njihovi zahtjevi razumni.

‘Baby Reindeer‘ postala je jedna od najpopularnijih Netflixovih serija svih vremena.

Donnyja Dunna, lika kojeg u seriji glumi sam Gadd, proganja žena u seriji nazvana Martha. Vrlo brzo nakon što je serija stigla na Netflix, fanovi su na internetu počeli tražiti "stvarnu Marthu". Nastao je pravi kaos, a kada je "otkrivena" 58-godišnja Fiona Harvey, pravnica iz Škotske na kraju je preko Daily Recorda izišla u javnost imenom i prezimenom, tvrdeći da joj je život uništen, pobijajući tvrdnje iz serije da je bila u zatvoru.

Rekla je i da se boji za vlastiti život.

- Gadd i Netflix prikazali su ovo kao istinitu priču i sada mi neki mali čovjek iz Sjeverne Karoline šalje prijetnje smrću jer vjeruje u to - kazala je i najavila tužbu protiv autora serije i streamera. U prvom trenutku govorila je da će sama sebe zastupati jer nema novca za odvjetnike. S obzirom na angažiranje Rotha, stvari su se očigledno promijenile.

Netflix i Richard Gadd zasad se nisu oglasili o tužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 20:43