Dobro je znati

Istražili smo: je li poklone isplativije kupiti u fizičkoj trgovini ili online?

I dalje postoji dio onih koji zaziru od online kupnje, prilikom čega je strah od prijevare najveći demotivator
 Jure Mišković/Cropix

Pokloni, jelka, ukrasne lampice, novi stolnjak za Badnjak, šunkica, purica, sastojci za francusku salatu...popis za božićnu kupovinu mogli bismo pisati unedogled. Uvijek se pronađe još ta jedna dodatna sitnica koju smo zaboravili kupiti, a bez koje blagdani jednostavno ne mogu proći. Taj blagdanski zanos često potakne kupce da potroše koju kunu više, iako su najveće štednje potrebne upravo u zimskom razdoblju godine. U tim mjesecima plaćamo veće račune zbog grijanja, potrebno je staviti zimske gume na automobil, a tu je još i skoro pa obavezno osvježavanje garderobe za hladnije dane. Nije stoga ni čudno da je zima najskuplje godišnje doba, što je i pokazalo istraživanje koje je ove godine provela američka tvrtka za zajmove LendEDU. U njemu su utvrdili da Amerikanci tijekom zimskih mjeseci potroše u prosjeku 2314 dolara (15.380 kuna), što je 350 dolara (2320 kuna) više nego u proljeće.

Ipak, posljednji indikatori tržišta ukazuju da se ove godine, unatoč pandemiji, neće štedjeti na poklonima za Božić. Američka Nacionalna maloprodajna federacija (National Retail Federation) očekuje da će Ameri potrošiti između 8,5 posto i 10,5 posto više novaca nego prošle godine. Slično istraživanje nije još provedeno za Hrvatsku, no, ako je suditi prema uskrsnoj potrošnji, Hrvati bi ovih blagdana mogli posegnuti malo dublje u džep. Istraživanje portala Ja trgovac pokazalo je, naime, da se 45 posto Hrvata nije htjelo odreći baš ničega za uskrsnim stolom ove godine.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Ipak, kako biste uštedjeli koju kunu ne morate nužno smanjiti budžet za poklone i blagdansku trpezu. Postoje i drugi načini na koje je moguće ušparati novac te na taj način umanjiti zimske troškove. U nastavku donosimo šest savjeta kako uštedjeti, no opet imati jednako ugodan i veseo Božić!

Pripremite budžet

Zlatno pravilo kod svake izdašnije potrošnje jest priprema budžeta. Prije pohoda na trgovine točno si zacrtajte koliko novaca planirate potrošiti na poklone, hranu i ukrase te, naravno, držite se tog budžeta! Naime, istraživanje provedeno u SAD-u prije dvije godine pokazalo je da 65 posto Amerikanaca ne zna koliko novaca potroši godišnje zbog čega u prosjeku nepotrebno potroši i do 7.500 dolara svake godine.

Ukoliko samokontrola nije vaša jača strana, postoji i jednostavniji način kako možete kontrolirati izdavanja.

Jednostavno uzmite Aircash Mastercard karticu. Riječ je o prepaid kartici s kojom kontrolirate s koliko novca dnevno raspolažete te imate uvid u sve transakcije. Sami postavljate limite i ograničenja za npr. isplatu na bankomatu.

Uz to, možete i rasporediti kartice za različite segmente shoppinga. Primjerice, želite jednu karticu samo za internet trgovine, drugu za plaćanje u trgovinama, treću za podizanje novca? Sve tri je moguće imati uz Aircash, s time da ne morate danima čekati na isporuku kartica ili svaki mjesec plaćati njihovo održavanja.

Sve što je potrebno jest otići do najbližeg kioska Tiska i iNovina, Konzuma ili benzinske postaje Ine te za samo 30 kuna kupiti Aircash karticu.

image

Aircash kartica

Aircash

Ne čekajte zadnji trenutak za shopping

Drugo zlatno pravilo božićne kupovine – ne čekajte Badnjak!

Najbolje je kupiti proizvode krajem studenog kada su akcije za Black Friday ili vrebati rane božićne popuste koji se pojavljuju nekoliko tjedana prije „velikog dana“. Naime, uvijek postoji šansa da pred sam Božić neće biti poklona koji ste planirali kupiti, što će vas prisiliti da platite više za neki drugi poklon ili, pak, da čekate dostavu koja će se masno naplatiti ako mora doći prije 25. prosinca.

Kupujte online

Čak 67 posto ispitanika preferiralo je online kupovinu prije pandemije, a da je taj trend i dalje prisutan pokazuje i novo istraživanje provedeno krajem rujna. Ono je pokazalo da većina ispitanika odnosno 55 posto bira online kupovinu. Razlozi za to su brojni, a kao glavni se ističe povoljnija cijena jer 37 posto ispitanika potvrđuje kako im je na internetu lakše usporediti cijene i tako odabrati najjeftiniji artikl. Upravo zato će više ljudi odabrati kupovinu online, što je i odgovor čak 55 posto hrvatskih građana koji su sudjelovali u istraživanju.

Ipak, i dalje postoji dio onih koji zaziru od online kupnje, prilikom čega je strah od prijevare najveći demotivator. Ta fobija se, pak, može lako razriješiti uz pomoć prepaid kartica koje su najsigurniji način online kupovine jer sami uplaćujete iznos koji želite na karticu te ne morate brinuti da će vam netko ukrasti podatke i potom novac s računa.

Upravo zato je odlično imati Aircash karticu koju je moguće nabaviti na kioscima Tiska i iNovina, u svakom Konzumu ili benzinskim postajama Ine za 30 kuna.

Uštedite na papiru za zamatanje

Kod ovog savjeta postoje dvije opcije. Prva, kupite odmah veću količinu tako da vam ostane i za sljedeću godinu. Veća pakiranja su, u pravilu, jeftinija pa samim time je moguće uloviti bolji popust.

Druga opcija jest da uopće ne koristite ukrasni papir. Istina, postoji jedan poseban gušt u otvaranju poklona, ali jednako iznenađenje moguće je priuštiti i bez omota. Primjerice, sakrijte poklone po kući i organizirajte božićnu potragu. Na taj način će i dalje ostati element iznenađenja te ćete se još k tome i zabaviti.

image
Shutterstock

Šaljite čestitke umjesto poklona

Za Božić često odlučimo darivati kolege ili poznanike, no, opet, ne želimo potrošiti veliki iznos za njihove poklone. To je razumljivo jer se taj novac može uložiti u darove za najbliže, ali ima li smisla kupiti neku bižuteriju ili ukras za par desetaka kuna? Bolje rješenje jest pisanje čestitki. One jesu malo staromodne, ali upravo u tome i leži njihova ljepota. Napišite neku zabavnu zgodu i podsjetite osobu na neku zajedničku uspomenu. Taj poklon će sigurno zapamtiti, a vi ćete pritom uštedjeti koju kunu.

Lovite popuste

Popusti su imenica koja ide ruku pod ruku s Božićem. Skoro pa nema trgovine koja ne ponudi barem neku vrstu sniženja za vrijeme blagdana, no ponekad traže i nešto zauzvrat kako bi se ista ostvarila. To je ponekad pretplata na njihovu stranicu, drugi puta dijeljenje stranice na društvenim mrežama, a nekad su uvjetovane baš određenom vrstom plaćanja.

Svaki mjesec Mastercard, recimo, daje velik broj popusta svojim korisnicima. U slučaju da nemate spomenutu karticu, a ne prolazi vam se kroz složene procedure banaka, možete jednostavno otići do bilo kojeg Konzuma, obližnjeg kioska Tiska i iNovina ili benzinske postaje Ine te za 30 kuna kupiti Aircash Mastercard karticu i iskoristiti ponuđene popuste.

image

Aircash kartica

Aircash

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Aircashom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:52