Moj roditeljski manifest

Kćerkica mi nije poklonila novu dimenziju života, ali uloga roditelja sigurno je obogatila moj život. I zato, dragi moji, želim pisati o tome kako ja zamišljam tu ulogu, a probat ću je izraziti kroz - pismo kćeri

Dragi moji, započinjao sam tekstove o nekoliko različitih tema, ali jednostavno nije išlo. Jedna mi se mala konstantno mota po glavi i srcu. I koliko sam se god trudio posvetiti drugim stvarima, ta mala me uvijek iznova osvoji svojom ljepotom, šarmom i neponovljivošću. Ne brinite se, ja sam vam dosadno i prezadovoljno monogaman i ne planiram varati svoju suprugu. Mala koja mi ne da mira je moja kćerkica koja nam se pridružila prije nekoliko mjeseci.

I odmah da odgovorim na ona uobičajena razmišljanja: ne, nisam postao ozbiljniji i odgovorniji, nije mi život konačno dobio smisao, nisam dobio novu osobu radi koje se radosnije budim ujutro... Čini mi se da sam i prije znao naći mjeru između ozbiljnosti i odgovornosti s jedne strane te zaigranosti i opuštenosti s druge, jer moj život zaslužuje savršenu mjeru; smisao živim jednako intenzivno kao i prije, a i dalje se budim prvenstveno radi sebe i slavlja života. Ne, ona mi nije poklonila novu dimenziju života, ali moja uloga roditelja je sigurno obogatila moj život. I zato vam želim pisati o tome kako ja zamišljam tu ulogu, a probat ću je izraziti kroz pismo svojoj kćeri.

Ljepotice moja,

dobrodošla u našu malu, skladnu obitelj. Bila si jako željena, a mi doista spremni da te dočekamo. Mora se priznati, izvrsno smo se odabrali! Tvoj živopisan karakter i beskompromisnost me oduševljavaju iz dana u dan! A taj divan, iskričav pogled… ma… predivna si! Čak i u situacijama neutješnog plakanja, čak i tada mi se sviđa tvoj karakter. Već sada pokazuješ iznimnu snagu i ljepotu, a čistoćom doista oduševljavaš.

Očekuje te velika avantura, anđelu moj, a mi ćemo se potruditi da te maksimalno pripremimo za nju. Neću te štititi od života, nego ću te pripremiti da ga živiš punim plućima. I ne brini se, znam kako učiš - sve ću ti pokazivati vlastitim primjerom. Pokazat ću ti kako da voliš sebe. Pokazat ću ti kako da uživaš! Pokazat ću ti kako da se diviš svemu izvrsnome. Pokazat ću ti kako da stojiš iza sebe. Pokazat ću ti kako da cijeniš prijateljstvo. Pokazat ću ti kako da zahvalnošću okrepljuješ srce. Pokazat ću ti kako možeš otići do kraja svijeta i nazad jednim jedinim doživljajem. Pokazat ću ti kako razlikovati bitno od usputnog. Pokazat ću ti koji su ciljevi vrijedni ostvarivanja i kako da ih ostvariš. Sve to, dušo moja, pokazat ću ti primjerom jer znam da ćeš jedino tako naučiti. I ne brini se, tata to neće zaboraviti jer neću dopustiti da me život preokupira i prezaposli. Tata će i u budućnosti biti svjestan da on vlada životom, a ne obrnuto.

Pokazat ću ti kako se život igra i kako se ti možeš igrati kroz život, ali ne sa životom. Otkrit ću ti pravila života i kako da ih poštuješ te tako stvoriš život kakav želiš. Pokazat ću ti kako možeš naručivati iskustva koja želiš i kako možeš profitirati i od onih iskustava koje nisi željela. Pokazat ću ti kako da cijeniš prekrasan poklon života koji si odlučila otvoriti!

Dokazat ću ti da je opravdano sebe staviti na prvo mjesto u vlastitu životu, a sve ostale na bilo koje mjesto samo ako to zasluže svojim pristupom prema sebi i tebi. Biti dio tvog života je privilegija koju ti nekome daruješ i ne smije se uzimati zdravo za gotovo jer ti, anđelu, zaslužuješ najbolje!

S mamom ću se i dalje truditi pokazati ti primjer iskrenog i ljubavnog odnosa. Dokazali smo i nastavit ćemo dokazivati da je ljubav moguća, da nema rok trajanja i da je nadohvat srca ljudi koji vole i poštuju ljubavnost. A jedino se ljubavi, anđelu moj, isplati posvetiti život. Ljubavi prema sebi, ljubavi prema drugim ljubavnim bićima, ljubavi prema istini…

Poticat ću te da izabireš ono što će te istinski ispunjavati, a ne samo zadovoljavati formu. I brini se da zadovoljiš svoje potrebe. Ako mama ili ja, tvoj partner ili partnerica nećemo biti zadovoljni s tim, to je naša stvar. Mi smo dovoljno duhovno zreli da se brinemo za nas, a ti se samo trebaš brinuti za sebe i oni koji te iskreno vole podržavat će te u tome čak i kad se suprotstavljaš njihovoj volji. Iskreno, vjerujem da ću nekako očinski navijati za tebe kad ćeš se suprotstavljati meni jer znam da ćeš tako graditi svoj glas!

Da imaš i pisani dokaz sljedećeg stava - bit ću sretniji ako budeš radosna automehaničarka, nego nesretna liječnica. Znam da su putovi do sreće maštoviti. Ja ću ti omogućiti neke alate, no ti moraš prokrčiti taj put do sreće. Ono što radiš nije ono što jesi, ali bitno utječe na tvoju svakodnevicu i zato ću ti objasniti koliko je bitno da radiš nešto što voliš. Uostalom, vidiš i mene koliko se strastveno posvećujem svojim poslovima…

Da, dušo moja, mogu navesti još tisuće stvari koje ćemo zajedno proživjeti, ali najbitnije je da ću ti pokazati kako istinski voljeti - sebe, ljubav, druge ljude, prirodu, slobodu… Svjestan sam da je to najdivnije što ikome mogu darovati, pa tako i tebi! Ne brini se, neću to zaboraviti. Svjestan sam da je to neusporedivo bitnije od svih toplih obroka, čistog rublja, vožnje na razne aktivnosti… Po ljubav si došla i njome ćemo te obasuti.

Naravno, svjestan sam da ćeš ti s mojim poklonima učiniti što god želiš i ja to prihvaćam. Svjestan sam da je tvoj život tvoj i da imaš pravo učiniti što god želiš, no ja ću te svejedno opremiti alatima za uživanje i nadati se da ćeš biti sretna!

I još nešto, anđelu moj, hvala ti što mi pokazala novo lice ljubavi. Nikada prije nisam osjećao ovaj oblik i ovu boju ljubavi koju sad osjećam prema tebi. Hvala ti! Doista si me nadahnula i obogatila!

Tvoj luckasti tata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 09:01