KORANA U GOSTIMA

Podrum Luke Hrgovića: Radionica u Zagrebu o kojoj mnogi muškarci mogu samo sanjati!

 Boris Kovacev/Cropix
U stanu smo vidjeli zanimljivu kolekciju predmeta kao što je rukavica Freddy Kruegera i autogram H. Forda iz doba prvog ‘Star Warsa‘

Hollywood u maloj bočici pronašli smo na jednom brdu iznad Gajnica. Na mjestu gdje se oko 2017. godine završavao kratki znanstveno-fantastični film smješten u svijet kultnog "Blade Runnera", mračnom atmosferom nabijeni "Slice of Life", njegov tvorac Luka Hrgović sada završava novi kratki igrani film "Splashback". Radnja te satire smještena je na Floridu, u NASA-u.

Osim što stanuje u simpatičnom stanu s pogledom na grad, Luka Hrgović je tu uredio svoj podrum za radni prostor koji je ujedno i man‘s cave, posebno mjesto za djelatnosti i hobije koje uglavnom vole muškarci. Ili sanjaju o takvom utočištu u podrumu ili garaži. Do posljednjeg detalja uređen, u smeđe-crnim tonovima, i opremljen podrum dijelom je njegovo radno mjesto, a dijelom mjesto za hobije i zafrkanciju. Ovdje slaže makete koje su dio njegovih filmova, ali dobar dio filma odradi i na terenu te u stanu za računalom. Dok razgledavamo radionicu, do nas dopiru zvukovi "Plastic People" Wildwooda. U njegovu je životnom prostoru sve u znaku omiljenih filmova i umjetnosti.

image
Boris Kovacev/Cropix

Za Luku Hrgovića se pročulo još dok je bio učenik Škole primijenjenih umjetnosti zbog njegovih amaterskih filmova. Pobijedio je potom na reviji autorskog filma, radio parodije poznatih filmskih klasika, s animiranim filmom "Duerov kod" obilazio je filmske revije izvan zemlje, a o njegovu su posljednjem filmu, koji je snimio s prijateljem Dinom Juliusom, pisali i američki mediji.

KAKO BI OPISAO SVOJ STAN?

"Ugodan je, u njemu se dobro osjećam, jedino što nikako nije gotov, uvijek se nešto oko njega mora raditi. Kuća u kojoj se nalazi je iz 80-ih i ima posla oko održavanja, a ja sanjam o danu kad će sve biti završeno."

TVOJ STILSKI ZAŠTITNI ZNAK?

"Nemam pojma, valjda šešir. Mijenjam se stalno. No, šešire volim. Ovaj je australski, kupio sam ga na eBayu. A brkovi? To je sve jednostavno moj način da mi bude zanimljivo, zabavno, da se nasmijem kad se vidim ujutro u ogledalu."

SVIĐA MI SE "FUDBALERKA"...

"Nemreš za ozbiljno imati fudbalerku. Ošišala me ženina sestra, koja je bila frizerka..."

IMAŠ ZANIMLJIV POGLED IZ STANA...

"Pogled je na Gajnice, lijevo je Stenjevec, a desno Lučko. Zvuči otrcano, ali zalasci, posebno boje zimi, najljepši su. U posljednjih nekoliko godina počeo sam sve više primjećivati pogled i cijeniti lokaciju gdje živim."

image
Boris Kovacev/Cropix

SIMPATIČNE SU OVE MALE SLIKE OKO ŠTOKA VRATA...

"Vrata sam napravio po ‘Shiningu‘, kao iz onog hotela, replika. Okolo su djela mojih prijatelja Stipana Tadića, Mirana Šabića i Duje Medića te tapiserija moje supruge Nikoline Knežević Hrgović koja je profesorica tkanja u Primijenjenoj. Ovaj špek? To je radila Željka Grobotek."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽI PREDMET U STANU, ODNOSNO DA JE FRKA, ŠTO BI ZGRABIO?

"Vjerojatno bih trebao zgrabiti kompjutor, iako mi nije najdraži."

OVDJE SE MOŽE VIDJETI ZANIMLJIVE KOMADE NAMJEŠTAJA...

"Odasvud je: iz Lesnine, Ikee, onaj crni ormar sam restaurirao, našao sam ga na Njuškalu i pofarbao u tamniju boju. Stalno tražim po Njuškalu stare drvene stvari, ali nije kao Pinterest pun čuda, izbor nije baš neki."

image
Boris Kovacev/Cropix

IMAŠ DOSTA ZANIMLJIVIH PREDMETA...

"To su filmski rekviziti, skupljam ih po svijetu. Recimo, originalni papir story boarda iz filma ‘Blade Runner‘, koju sam dobio od lika koji je radio makete na tom filmu. Upoznali smo ga kad smo sa ‘Slice of Life‘ išli na festival 2019. godine u Ameriku. Pa pisaća mašina koju mi je poklonio frend Dino, a koja će nam kao pomoći da pišemo dobro kao Stanley Kubrick jer je on imao takvu."

image
Boris Kovacev/Cropix

ČIJI JE OVO LIK U VITRINI?

"Drvodjelac iz New Yorka Jimmy Diresta. Baš sam čitao kako je Dražen Grubišić, kad si ga posjetila, rekao da gleda neke videe izrade predmeta od drva prije spavanja. Eto, i ja ih religiozno gledam prije spavanja (smije se). Volim raditi s drvom. U podrumu je, dolje, starinski stolarski stol..."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽI FILM?

"Bavim se filmom, ali ne gledam ih više, ne privlači me ništa novo. Serije su mi zanimljivije. Svakako ‘Succession‘ i ‘White Lotus‘, a otkrio sam slučajno i seriju koje je prošla ispod radara o Sex Pistolsima, zove se ‘Pistol‘, u režiji Dannyja Boylea. Iz prošle je godine, u formatu 4:3, znači TV kocka koja evocira 70-e godine. Odlična je vizualno i estetski."

JE LI OVO RUKAVICA FREDDYJA KRUEGERA?

"Potpisana. Rukavicu sam nabavio iz Amerike preko frenda, a ulovio sam glumca Robert Englunda da je potpiše dok je bio na jednom festivalu u Sloveniji. Taj nas je serijal filmova sve prenerazio, generacije nisu spavale zbog njega, jedan mi je od najdražih..."

image
Boris Kovacev/Cropix

A OVAJ PORTRET GERÁRDA DEPARDIEUA?

"Pogledaj kako je sretan na toj slici s tim paradajzom u ruci, nemreš se ne nasmijati... Ima jedna anegdota oko toga. Kad je moja žena bila u bolnici, nisam znao što da joj odnesem i onda sam isprintao ovog sretnog Depardieua u okviru i odnio joj tamo. Uglavnom, gospođe koje su bile s njom u sobi su je ispitivale tko joj je to, jel‘ to neki rođak."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽA IGRICA?

"Grim Fandango, odrastao sam na toj igrici. Izradio sam reljef, repliku iz igrice, odlio sam ploču od gipsa, gravirao..."

image
Boris Kovacev/Cropix

ŠTO SI POSLJEDNJE DOBRO ČITAO ILI ČITAŠ?

"Knjigu ‘Američki bogovi‘ Neila Gaimana, fenomenalna je, za razliku od serije. Sad čitam ‘Neverwhere‘, isto je njegova, slabija knjiga, iako on prekrasno piše. Paralelno čitam i SF Andyja Weira ‘Projekt Hail Mary‘. On, pak, užasno piše, vidi se da je znanstvenik i da mu to nije bitno, no zanimljiva je radnja. Imam malu drvenu knjižnicu, koju mogu staviti na sofu i na koju mogu odložiti i piće."

image
Boris Kovacev/Cropix

A ŠTO SLUŠAŠ?

"Široko je to područje. Konstanta je jazz, njega mogu slušati cijeli dan. Volim pustiti i talijanskog skladatelja Boccherinia, sat i pol klasike iz 18. stoljeća. Učim svirati gitaru, onako iz hobija, trudim se, ali nikako da zaozbiljno prosviram. Užasno puno toga bih ja, svašta radim i na kraju ništa ne stignem... Velika mi je želja imati bend, kakav god, a vjerojatno će biti punk jer je to najlakše. I zabavno je stvarati punk. Zašto imam toliko gitara? Svakih nekoliko godina ulovi me da bih svirao, pa kupim gitaru koja mi je prekrasna da me motivira i vježbam nekoliko tjedana. Ali, pašu mi i k‘o dekoracije."

GDJE STE SE TI I SUPRUGA UPOZNALI?

"Išli smo oboje u Primijenjenu, ali upoznali smo se doslovno posljednji dan škole, već smo maturirali. Poslije smo oboje išli na Likovnu akademiju i počeli smo hodati."

JESI LI VIŠE U STANU ILI DOLJE U RADIONICI?

"Dolje sam doma, a tu samo živim."

image
Boris Kovacev/Cropix

ŠTO SAD RADIŠ?

"Završavam novi kraći film ‘Splashback‘. Radnja se događa 1969. godine u NASA-i na Floridi i traje pola sata. Na engleskom je, pa su glumci uglavnom Englezi, a ostalo Hrvati. Snimali smo po Zagrebu i Kumrovcu. Premijera će biti ove godine kod nas, a poslije valjda festivali, pa YouTube..."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJVEĆI UTJECAJ NA TEBE IMALI SU...?

"Ridley Scott, Spielberg, zbog njih sam se počeo baviti filmom. ‘Jurski park‘ je bio moja velika inspiracija iz mladosti, gledao sam ga sto puta, tako sam otkrio magiju filma i to me zainteresiralo."

KOLIKO SE TEŠKO BAVITI TIM POSLOM?

"To je najgori posao na svijetu (smije se). Ne znam, doduše, kako je kad radiš profesionalni film u holivudskim uvjetima, ali iz moje perspektive je teško. Stresno je, sve moraš kontrolirati, scenarij, vizuale, glazbu, jer film ima sve te elemente i na svakom koraku možeš napraviti krivi potez. Recimo, odabrati krivu odjeću iz nekog razdoblja. Puno je besanih noći, dugo traje, ovaj sad snimali smo godinu dana za pola sata filma, a onaj prethodni četiri godine. Ali, nešto me uvijek iznova tjera da to opet radim."

image
Boris Kovacev/Cropix

KAKO SVE TO FINANCIRAŠ?

"Prošli film ‘Slice of Life‘ išao je dijelom kroz crowdfunding kampanju, a ovaj sad sami finaciramo."

PA, OD ČEGA? KAKO ZARAĐUJEŠ?

"Od reklama, godinama radim reklame, prije neke veće, kompleksnije, sad manje, bitno je da to brzo odradim i onda se bavim onim što volim."

image
Boris Kovacev/Cropix

SKUPLJAŠ LI NEŠTO STRASTVENO?

"Japanske drvene Tansu kutije. Imam ih pet, nabavljam ih preko eBaya, što nije baš jeftino, ali volim stolarstvo. Naišao sam na slike takvih kutija prije nekoliko godina i privukle su me jer izgledaju drukčije od bilo kojih drvenih kutija. Na njih, kad ih naručim, ide još i lova za carinu i poštarina, tako da sam uzimao samo manje, ali mogu biti i velike kao ormari. To je cijeli stolarski stil. Svaka je unikatna, ima drugo ime i namjenu. Jedna se, recimo, zove Suzuribako i koristila se za kaligrafiju. Neke imaju i tajne pretince. Straga svaka ima posvetu i ime majstora, a ova lijeva je napravljena u čast princa Hirohita 20-ih godina."

image
Boris Kovacev/Cropix

JEL‘ SE TO MENI ČINI ILI JE OVO HAN SOLO?

"Oriđiđi potpis Harrisona Forda iz 1978. godine, nakon što je snimio prvi ‘Star Wars‘."

image
Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:56