Kvadratura

Ivica Buljan: ‘Roberto Zucco‘ kojeg sam postavio u Oslu ubojica je kojem je svejedno, kao dječak iz Beograda ili student iz Praga

Ivica Buljan

 Ivan Posavec/
Njegov sljedeći projekt režija je u Bjelovaru, gdje postavlja Kušanova "Čarugu" s Ninom Violić u glavnoj ulozi i u produkciji Dubravke Vrgoč

"Roberto Zucco je dokaz da su priče o krvavim zločinima najbolje u kazalištu. Smrt podcastima o zločinima, živjelo kazalište! Politička korektnost našeg vremena nije dotaknula ovu bujnu galeriju prostitutki, jadnika i očajnika koji kao da dolaze iz najprljavijih zakutaka filmova Akija Kaurismäkija ili Emira Kusturice, ili možda ‘Ritma zločina‘, filma hrvatskog klasika Zorana Tadića." Ovo su neki od naglasaka iz kazališnih kritika koje su pratile premijeru drame "Roberto Zucco" Bernard-Marieja Koltèsa u režiji Ivice Buljana, koju je postavio u jednom od najpoznatijih kazališta u Oslu, Det Norske Teatret.

"Koltèsov ‘Roberto Zucco‘ prva je drama koja je postala popularna kao Salingerovi romani, albumi The Smithsa ili filmovi kao što je ‘Plavi baršun‘. Režirao sam je u Budimpešti točno prije deset godina i sada u Oslu drugi put. Prvi je put to bila priča o ubojici bez razloga koji se obračunava s obitelji, društvom, sa samim sobom. Izraz bezgranične, utopijske slobode. Predstava u Oslu je drama o zločincu koji likvidira jer mu je svejedno. Kao dječak u Beogradu, student u Pragu, bez milosti", objašnjava Buljan, kojeg smo sreli tijekom njegova kratkog prolaska kroz Zagreb i koji nam je oduševljeno ispričao kako je na premijeri u Oslu bio i autor romana "Max, Mischa & ofenziva Tet" Johan Harstad.

Pred Buljanom je sada ambiciozni projekt postavljanja Kušanova "Čaruge" u Bjelovaru, u produkciji Dubravke Vrgoč. "Čaruga je jedna od najboljih hrvatskih drama, krimić i melodrama, Tarantino i Fassbinder u jednom. O njemu sam puno razgovarao s Anom Karić koja je bila mitska Ankica u Teatru u gostima. U mojoj verziji emancipiranu, hladnu ubojicu igra Nina Violić", najavljuje Buljan, kojeg pitamo i za komentar izbora Dubravke Vrgoč za intendanticu riječkog HNK? "Dubravka će probuditi ne samo riječki teatar nego i mnogo šire. Naviše se veselim što će se u Rijeku vratiti Filozofski teatar. A ja ću tamo raditi - domaće tekstove."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:02