Upoznali su se za vrijeme Olimpijskih igara u Sydneyju

 IDA MARIE ODGAARD AFP
Emotivna proslava

Slavlje u palači: Kralj Frederik X. svoj je dan proslavio u društvu najvažnijih žena

Na prvoj proslavi rođendana danskog monarha Frederika X. otkako je u siječnju započeo svoju vladavinu okupile su se tisuće građana i njegova kompletna obitelj.

Na prvoj proslavi rođendana danskog monarha Frederika X. otkako je u siječnju započeo svoju vladavinu okupile su se tisuće građana i njegova kompletna obitelj.

Prva rođendanska proslava otkako je početkom godine ustoličen za monarha duboko je emotivno dirnula danskog kralja Frederika X, Svoj 56. rođendan proslavio je 26. svibnja u društvu obitelji i tisuća oduševljenih građana koji su se okupili ispred Kraljevske palače Christiansborg u Kopenhagenu. Kad se pojavio na balkonu kralja Frederika dočekali su oduševljeni uzvici okupljenih građana koji su ga pozdravili mašući danskim zastavama koje su se vijorile posvuda.

image

Princ Vincent, princeza Josephine, kraljica Mary, prestolonasljednik Christian, bivša kraljica Margrete, princeza Isabella i kralj Frederik

IDA MARIE ODGAARD AFP

Danskom monarhu se ubrzo pridružila i njegova obitelj - supruga Mary, njegova majka Margarete II., te djeca Christian, Isabella, Vincent i Josephine, u čijem društvu je odgledao paradu u svoju čast. Odjeven u civilno odijelo, svijetlo plavu košulju i crvenu karatu, kralj Federik je blistao od ponosa i sreće, a najviše pažnje privukle su njegova majka i supruga, koje su se modno uskladile u ružičastim haljinama gotovo identične nijanse.

image

Kraljevski par Frederik i Mary

IDA MARIE ODGAARD AFP

Proslava rođendana organizirana je na istom mjestu na kojem je Frederik X. 14. siječnja simbolički započeo svoju vladavinu, nakon abdikacije svoje majke Margarete II., koja se titule odrekla nakon što je čak 52 godine provela na tronu.

Trenutak kad se ustoličeni monarh pojavi pred sunarodnjacima na balkonu kraljevske palače u Danskoj se smatra krunidbom, a kralj je taj poseban trenutak zapečatio poljupcem sa suprugom, kraljicom Mary.

image

Tatin ponos su kćeri, prnceze Josephine i Isabella

IDA MARIE ODGAARD AFP

Pučanku Mary Donaldson tadašnji danski prestolonasljednik je upoznao u noćnom klubu Slip Inn 2000. godine, tijekom Olimpijskih igara u Sydneyju.

Par je nedugo nakon upoznavanja započeo vezu na daljinu, a Frederik je tada obavio nekoliko diskretnih posjeta Australiji koji su dali naslutiti da je njihova veza ozbiljna već od samog početka. U prosincu 2001. godine buduća se kraljica preselila u Dansku i to iz Pariza gdje je radila kao profesorica engleskog jezika.

image

Tisuće građana željele su Frederiku čestitati prvi rođendan u ulozi kralja

SHUTTERSTOCK

Vjenčali su se u svibnju 2004. godine, a slove za jedan od najskladnijih kraljevskih parova i podižu četvero djece: 18-godišnjeg prestolonasljednika Christiana, 17-godišnju princezu Isabelle te 13-godišnje blizance Vincenta i Josephine.

image

Cijela obitelj okupila se na balkonu Kraljevske palače u Kopenhagenu

IDA MARIE ODGAARD AFP
image

Supružnici su prije dva tjedna proslavili 20. godišnjicu braka

IDA MARIE ODGAARD AFP
image

Kraljevska obitelj pozdravila je okupljene građane

IDA MARIE ODGAARD AFP
Linker
17. lipanj 2024 17:24