PIZZA FESTIVAL

Melkior Bašić otkriva nam sve o posebnom talijanskom specijalitetu, možete ga probati u Zagrebu

Član žirija "MasterChefa", popularnog kulinarskog showa Nove TV, otkrio nam je zašto je na ovom gastro festivalu odlučio ponuditi zanimljiv talijanski specijalitet, ali i kako da pripremimo savršenu tjesteninu - u kućnim uvjetima.

Još od prošlog tjedna centar Zagreba pretvorio se u Malu Italiju i talijanski okusi i mirisi zavladali su Strossmayerovim trgom. U sklopu Pizza Festivala u Zagrebu, koji traje do 28. svibnja, poseban interes privukla je tjestenina koja se priprema u velikom kolutu sira Grana Padano, a koju priprema svima dobro poznati chef - Melkior Bašić.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

“Priprema ove tjestenine izgleda atraktivno, a još atraktivnije je to što radimo samo domaću tjesteninu. Svatko tko voli sir i tjesteninu, sigurno će obožavati ovaj način pripreme. Ovo je pravi sir pa je okus intenzivan i vrlo bogat, a uz to gosti mogu odabrati koji dodatak žele na vrh - još sira, svježi pesto, bosiljak, rukolu, gljive, kozice, slaninu...", objašnjava Melkior Bašić te nam opisuje postupak.

“Postupak pripreme naše tjestenine je da se kuha samo dvije minute. Nju radimo s brašnom zero zero, odnosno glatkim i semola de grande duo te naravno sve zamijesimo jajima. Mi radimo tjesteninu u profesionalnim uvjetima i na velike količine. Ako čitatelji žele kod kuće napraviti tjesteninu onda je najbolje držati se ovih pravila i jednostavnijeg recepta. Treba se držati onog starog pravila i započeti sa sto grama brašna i jednim jajem - to je najosnovnija tjestenina za juhu i rezance… Ako ipak želite napraviti tjesteninu za špagete, tagliatelle ili fettuccine - ona treba biti hrapava za što se treba napraviti prigodna smjesa. Kako bismo dobili savršenu teksturu treba koristiti grubo mljeveno, odnosno oštro brašno. Razlog zašto tjestenina treba biti hrapava je da se umak na nju lijepi, a ne da pada s nje. To će vam se dogoditi samo ako koristite glatko brašno”, objašnjava hrvatski chef koji je oduševljen brojem posjetitelja na Pizza Festivalu te poziva sve koji žele probati Wheel of Cheese da iskoriste priliku još ovog vikenda kako bi im on osobno pripremio tjesteninu koju će zapamtiti.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX
image
VEDRAN PETEH/ CROPIX
image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

“Ne trebate imati stroj za savršenu tjesteninu. Sjetite se kako su naše none radile tjestenine davnih dana. Imale su valjak kojem bi razvukle tijesto i jedan po jedan sjeckale u željeni oblik. Umak za tjesteninu je na bazi vode od tjestenine u kojoj se kuhala i sira”, kaže te upozorava čitatelje ako žele pripremiti ovakvu tjesteninu onda ne trebaju kupiti veliki kolut sira, već će biti dovoljan trokut. U obzir ne dolazi već naribani sir, jer se on zbog suhoće neće otopiti.

Melkior nam je otkrio i tajnu savršeno kuhane tjestenine. Naime, ona domaća kuha se ovisno o njenoj debljini. Kao za primjer dao je tjesteninu capelli di angelo koja je jedna od tanjih tjestenina. Ako je napravite svježu, najprije je trebate smrznuti kako biste je mogli skuhati al dente. S druge strane, špageti se lakše pripreme al dente jer su deblji, a ne kuhaju se dugo kao fettuccine.

“Tajna je u tome da trebate kuhati s puno ljubavi! Također, dok kuhate, potrebno je isprobavati hranu”, poručuje Melkior Bašić koji u svojoj ponudi na Pizza festivalu, uz tjestenine, u ponudi ima i razne pizze.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

“Pizze koje nudimo nisu klasične, malo su duguljaste. Baza pizze su uvijek rajčica i mozzarella, a gosti biraju ostale dodatke po vlastitom ukusu - hoće li pršut, mortadelu, stracciatellu, inćune ili druge dodatke. Naime, kod kuće je teško napraviti pizzu napolitanu zato što ljudi nemaju profesionalnu peć. Ni ja kod kuće nemam savršene uvjete pa uvijek napravim mekše tijesto, kao za kruh ali s puno većim postotkom vode. To radim po osjećaju. Tijesto je potrebno pustiti da stoji što duže kako bi se dizalo i treba ga okretati. Kada vidim da se dovoljno podiglo, palim pećnicu, stavljam pleh. Upalim je na 250 stupnjeva. Uzimam masni papir i razvlačim tijesto. Taj isti papir stavljam u pleh jer je važno da je nešto ispod pizze”, priča Melkior Bašić koji dodaje da za razliku od posla, kod kuće ne vodi glavnu riječ kada je u pitanju kuhanje.

“Mi kuhari ne kuhamo doma. Moja supruga Andrea vodi glavnu riječ kod kuće i u kuhinji pa je ona preuzela taj dio. Ona je sve znala kuhati i prije nego smo se upoznali, tako da nju nisam trebao učiti. Inače, ona je Dalmatinka, a to je tipično za njih”, iskren je Melkior koji otkriva da najviše voli kada mu supruga pripremi pašta šutu i lešadu.

Linker
25. travanj 2024 15:03