K1 i Boks

Usyk šokirao mnoge otkrivši što namjerava nakon revanša s Furyjem: ‘Možda uspijem u tome, to je moj plan!‘

Oleksandr Usyk

 AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia
Neporaženi Ukrajinac nagovijestio je povratak korijenima, odnosno kruzer kategoriji

Pred očima čitavog boksačkog globusa, Oleksandr Usyk je, sredinom svibnja, pobijedio Tysona Furyja podijeljenom sudačkom odlukom i tako, nakon 25 godina, postao prvi apsolutni prvak teške kategorije boksa, odnosno prvi koji je ikada ujedinio sve četiri relevantne (WBA, WBC, WBO i IBF) titule. Bilo je to, nogometnim rječnikom govoreći, prvo poluvrijeme, a sada je na redu nastavak u vidu revanša dvojice najboljih teškaša današnjice. Iako je pred neporaženim Ukrajincem druga epizoda teškaškog okršaja stoljeća, on, međutim, već ima određene planove za budućnost, a ti su planovi iznenadili mnoge.

Usyk se, naime, nakon borbe s "Gypsy Kingom", namjerava vratiti u kruzer kategoriju (do 90,7 kilograma) iz koje i jest svojedobno proizišao i u kojoj je također ujedinio sve titule. U kruzeru je vezao 14 uzastopnih pobjeda prije nego što je, krajem srpnja 2018., jednoglasnom sudačkom odlukom u Moskvi, pobijedio Murata Gassieva i postao apsolutni prvak, a onda tri i pol mjeseca kasnije, nokautirao (i umirovio) Tonyja Bellewa u Manchesteru, te obranio sve pojaseve u kruzeru i svoj fokus prebacio na tešku diviziju.

„Mislim da ću nakon revanša smanjiti težinu i boriti se u ‘cruiserweightu‘. Želim više borbi u ‘cruiserweightu‘“, rekao je 37-godišnji Ukrajinac tijekom gostovanja na "3 Knockdown Rule" podcastu pa nastavio: "Možda mogu po drugi put postati apsolutni prvak u kruzer kategoriji, to je moj plan. Kada se počnem pripremati za svoj trening kamp kao teškaš, moram cijelo vrijeme jesti. Za mene je to teško i ne sviđa mi se".

Podsjetimo, iako su prve informacije govorile kako će Usyk i Fury odraditi revanš u listopadu, termin uzvrata, zbog štete koje su obojica boksača primili u prvom meču, ipak je pomaknut za 21. prosinca. Kakav će biti ishod revanša, i koje će doista Usyk poteze povući nakon istog, saznat ćemo, dakle, za nešto više od pola godine.

Linker
06. lipanj 2024 19:22