DOBRA METODA

Znate li zašto barem dva puta mjesečno trebate izglačati svoj madrac?

 /SHUTTERSTOCK

Kada bismo dobro pregledali naš madrac, otkrili bismo da je to pravo leglo bakterija. Prašina, grinje, znoj. Naši madraci, ako se ne čiste redovito, mogu biti uzrok onih malih neslućenih svakodnevnih boljki, čak i ako dobro pospremljen krevet daje dojam da je sve u redu. Dobra higijena kreveta ključna je za miran san.

Donosimo vam kako kvalitetno očistiti madrac

1. Očetkajte madrac

Prvi korak je korištenje četke s mekim vlaknima. Morate ju koristiti tako da četka ide od središta prema vanjskoj strani površine. Pazite da čekinje dopru do kutova i rubova kako biste uklonili prljavštinu iz praznina. Čekinje možete namočiti kako bi se prašina i prljavština zalijepili za njih te ih lakše uklonili. Ako to učinite, morat ćete pustiti da se madrac nakon toga osuši. Ne zaboravite navlažiti četku, a ne smočiti je.

2. Koristite paru

Ovo je jednostavna i ekološki prihvatljiva metoda jer nisu potrebne nikakve kemikalije. Ova metoda ubija bakterije, gljivice i grinje. Možete koristiti ručni ispravljač na paru ili glačalo s parnim sustavom. Pređite njime preko madraca i nabora. To treba činiti polako, ali ne dulje od dvije minute po području kako bi se spriječilo da para natopi madrac. Kada završite, svakako pustite da se madrac potpuno osuši. Ako u sobi imate stropni ventilator, možete ga uključiti kako biste ubrzali proces sušenja.

3. Usisajte madrac

Ova metoda je dobro poznata, a možete je koristiti samostalno ili uz prethodno navedene metode. Usisavač dovršava uklanjanje prljavštine i prašine, posebno s teško dostupnih mjesta poput nabora, rubova i šavova. Usisavanje površine madraca pomoći će u održavanju dobre higijene i očuvati njegov život. Ako vi ili član obitelji imate alergije u vašem domu, usisavajte češće dok se alergeni ne uklone. Iako neke madrace nije potrebno okretati kako bi zadržali oblik, ipak je preporučljivo okrenuti madrac i usisati obje strane.

4. Koristite sredstvo za uklanjanje mrlja

Za mrlje od krvi i urina možete koristiti vodikov peroksid. Navlažite spužvu, krpu ili upijajuću vatu i trljajte mrlju kružnim pokretima. Što je mrlja svježija, lakše ju je ukloniti. Vrlo je važno započeti s malom količinom vodikovog peroksida, jer čini tkaninu madraca vrlo abrazivnom i može promijeniti boju. Za smrdljive mrlje možete pomiješati šalicu tople vode sa sokom od limuna. Navlažite zahvaćeno područje i nježno ga istrljajte spužvom. Ne zaboravite pustiti da se madrac nakon toga osuši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:05