Teške optužbe arhitekata na račun Zvonimira Škegre

Penezić i Rogina: Natječaj za gradnju nebodera u Ilici 212 je neregularan

Nakon raspisivanja arhitektonskog natječaja za novi Stambeno-poslovni kompleks u Ilici 212-214, koji uključuje neboder od 19 katova, s podzemnom garažom na četiri etaže, u sklopu kojeg će biti hotel s četiri zvjezdice, vrtić, wellness centar, polivalentna dvorana i poslovni prostori, poznati arhitektonski studio Penezić – Rogina uputio je teške optužbe na račun investitora, Stambeno-graditeljske zadruge Stanograd i njezina upravitelja Zvonimira Škegre.

Naime, još 2007. godine u anketnom, pozivnom natječaju za spomenutu lokaciju izabran je projekt arhitektonskog studija Penezić – Rogina te su nakon provedenog natječaja izradili idejno rješenje, da bi krajem kolovoza raspisali novi natječaj koji traje dva mjeseca, a u kojem se traži idealan projekt za zgradu u Ilici. Arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina stoga su upozorili na neregularnost natječaja.

Koeficijent izgrađenosti

– Isključivi cilj raspisivanja ovog natječaja s istim programom i volumenom iz našeg projekta je izigravanje autorskih, pravnih i financijskih obveza prema nama kao autorima Poslovno-stambenog kompleksa Ilica 212-214 od strane Stambeno-graditeljske zadruge Stanograd iz Zagreba, odnosno njezina upravitelja – navodi se u priopćenju i podsjeća da je prema tada važećem GUP-u proveden pozivni natječaj na kojem je njihov projekt nagrađen prvom nagradom.

– Nakon provedenog natječaja, temeljem Ugovora sa SGZ-om Stanograd od 2. studenog 2011., izradili smo idejno rješenje kojim smo koeficijent izgrađenosti s natječajnih 3,0 podigli na 6,4, a što su gradske stručne službe koristile kao podlogu za utvrđivanje urbanih pravila o kojima je provođena javna raspra-va, odnosno provođena procedura gradskoga projekta – ističu. Upravo su, tvrde, na temelju njihova projekta zastupnici zagrebačke Gradske skupštine lani izglasali da je ovaj projekt gradski projekt, ne imajući u vidu da pripremljeni zaključak o realizaciji gradskog projekta poslovno-stambenog kompleksa nije valjan jer se temelji na dvije oprečne odluke.

Kompleksan zahvat

– Prve, koja uvažava prethodno provedenu proceduru gradskog projekta kojim je utvrđen postupak završetka gradskih projekata koji su u tijeku, te druge, propisane za nove gradske projekte čija provedba započinje nakon donošenja izmjena GUP-a, a koja utvrđuje obvezu provedbe javnog natječaja – pojašnjava se u priopćenju i ističe kako se nikada ne bi upuštali u taj zahtjevan i kompleksan zahvat da su ga u fazi realizacije kanili prepustiti nekom drugom.

‘Cilj je natječaja izigravanje autorskih, financijskih i pravnih obveza prema nama’

– Isključivi motiv izigravanja propisane procedure zaobilaženje je autorskih, pravnih i financijskih obveza prema nama kao autorima od Stambeno-graditeljske zadruge Stanograd, odnosno njezina upravitelja Zvonimira Škegre, a njegovih strukovnih suučesnika u neprijateljskom preuzimanju poslova daljnjeg projektiranja gradskog projekta Ilica 212-214 u udruženom poduhvatu kako bi, potpuno svjesni našeg autorstva nad predmetnim kompleksom, prigrabili korist za sebe, zbog čega je u tijeku procesuiranje stegovnih tijela Hrvatske komore arhitekata – ističu.

‘Korist cijeloj zajednici’

Komentar upravitelja SGZ-a Stanograd Zvonimira Škegre na kritike arhitekata nismo uspjeli dobiti, ali je ranije u medijima izjavljivao kako mu cilj nije ostvarivanje dobiti nego napraviti nešto što će biti na korist cijeloj zajednici. U tvrtki Projekt Martinović, koja provodi natječaj, pak, ističu kako je natječaj objavljen na temelju odluke Gradske skupštine, a u njoj se ne spominje projekt Penezića i Rogine nego se izričito zahtjeva provođenje javnog arhitektonskog natječaja.

Inače, gradnja bi trebala početi početkom 2015. godine. Vrijednost projekta procijenjena je na 235 milijuna kuna, a ukupna povr-šina kompleksa iznosi 14.886 kvadrata. Budući da je riječ o gradskom projektu, bit će minimalno 1800 kvadrata prostora u javnom korištenju, dok je 6500 kvadrata predviđeno za stanovanje.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:20