Kako znati je li agencija za nekretnine legalna? Provjerite u Registru!

Uoči 23. Foruma poslovanja nekretninama u rad pušten ažurni Registar posrednika

Koliko je kriza utjecala na tržište nekretnina i građevinski sektor, govore nam i podaci iz Registra posrednika. Naime, prošli je tjedan u rad pušten ažurni Registar posrednika u prometu nekretninama, prema kojemu se broj posrednika, odnosno agenata za nekretnine u posljednje četiri godine smanjio gotovo upola! U Registaru je upisano 760 posrednika, a prije četiri-pet godina bilo ih je upisano između 1200 i 1300.

Zakonski uvjeti

– Registar posrednika u posredovanju nekretninama je utvrđen Zakonom o posredovanju u prometu nekretninama tako da se agencija za posredovanje nekretninama, koja ispunjava zakonske uvijete za obavljanje te djelatnosti, mora nalaziti u registru. Ako nije u Registru posrednika, znači da ne ispunjava uvjete propisane Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina, odnosno da ne radi legalno – kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK. Dodaje kako se nije dugo radilo na ažuriranju, nego su se trebali utvrditi kriteriji su skladu sa zakonom, prema kojima će se taj registar kontrolirati najmanje jednom godišnje.

Znači, planirate li prodati ili kupiti stan, kuću ili zemljište, savjet je da angažirate agenciju koja će na pouzdan, transparentan, profesionalan i etičan način pružiti visoku razinu usluga koje tražite. No, kako biste bili sigurni da ste angažirali legalnu agenciju, njezin status možete provjeriti na stranicama Hrvatske gospodarske komore (www.hgk.hr/ odjel za poslovne informacije) ili još jednostavnije upisom u bilo koju tražilicu “registar posrednika u prometu nekretnina”, nakon čega ćete dobiti ispravan link. – Registar postoji od 2007. godine i jasno je da je u krizi prestalo poslovati gotovo 500 agencija. Isto tako treba imati u vidu da pojedine tvrtke, koje su upisane u registar, trenutačno ne obavljaju djelatnost, nego je drže u mirovanju. Neovisno o svemu, svake godine se ipak pojave novoregistrirane agencije – kaže Ranilović.

Edukacija i novosti

Upravo je Zakon o posredovanju u prometu nekretnina jedna od tema 23. foruma poslovanja nekretninama, koji se u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama HGK održava ovaj vikend u Makarskoj. Neke od tema su i procedura otkupa nekretnina u vlasništvu države, oporezivanje prometa nekretnina od 1. siječnja 2015. te prodaja nekretnina kod Fine.

Foto: Shutterstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:59