Remek-djelo

Novi vrhunski prostor u Ivanić Gradu: Duh secesije izvana, bjelina i moćni volumeni unutra

Intervencijama u interijeru dobiven je prostor površine 250 četvornih metara

 Marko Mihaljević
U donedavno napuštenoj i devastiranoj zgradi otvoren je vrhunski uređen poslovni prostor

Dizajner Martin Pohl jedan je od onih čijim se novim radovima veselimo jer nas redovito iznenadi različitim pristupom. Nedavno je prema njegovim zamislima uređena Poliklinika i optika Erjavec u Ivanić Gradu, za koju se lako može ustvrditi da je "totalno drukčija od drugih", to je umjetničko djelo.

S obzirom na to da je vlasnik Andrija Erjavec porijeklom iz tog grada, u koji je zaljubljen, potraga za reprezentativnom lokacijom i građevinom trajala je, kako čujemo, godinama.

image
Marko Mihaljević

"Sviđa mi se kontrast kad se kroči unutra. Njena unutarnja brutalnost dodatno je naglašena dizajnom interijera", kaže dizajner Martin Pohl

image

Ulazni galerijski prostor optike odvojen je staklenom stijenom od prostora poliklinike, a povezan je spiralnim metalnim stepeništem s prostorima ordinacije na katu

Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

- Vrlo brzo je ‘isfiltrirano‘ nekoliko željenih lokacija. No, put do realizacije trajao je puno duže. Odabir je pao na zapuštenu, derutnu građansku kuću s početka dvadesetog stoljeća. Iako na odličnoj lokaciji, bila je napuštena, ugrožene statike i uistinu ruglo u strogom centru grada. I tada je počela dugogodišnja borba vlasnika s gradskim institucijama, konzervatorima, arhitektima… Klasična priča koju prolaze svi koji imaju volju i hrabrost upustiti se u renovaciju ovakvih objekata - kaže Martin Pohl.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Izduženost i monumentalnost namještaja, rađenog od MDF-a, potencirana je linijskom rasvjetom

image

Ostvaren je dojam kao da ladičari levitiraju, a grede izlaze i probijaju zidove

Marko Mihaljević

Fasada se zadržala sa svim karakterističnim secesijskim elementima, s vanjskim drvenim prozorima koji su replike originala uništenih dugogodišnjim neodržavanjem, dok je u unutrašnjosti dozvoljena intervencija u smislu rasporeda i materijala.

Kulisa

- Tako se dobilo otprilike 250 kvadrata za željenu namjenu. Izvana je u potpunosti zadržan secesijski duh, dok je interijer potpuna suprotnost. Beton, ravne plohe, bjelina, snažni i moćni volumeni su elementi kojima je kuća karakterom dovedena u 21. stoljeće. Sviđa mi se ta neočekivanost, taj kontrast kad se sagledava izvana nasuprot trenutku kad se kroči u nju, njena unutarnja brutalnost koja je dodatno naglašena dizajnom interijera - objašnjava dizajner.

image

Intervencijama u interijeru dobiven je prostor površine 250 četvornih metara

Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Tri betonska stupa koji svojim izlomljenim "rukama" drže krovnu konstrukciju bili su inspiracija za kose, izlomljene linije namještaja i dekorativne grede koje naglašavaju visinu i prate linije krovišta

image

Ističu se Moooi luster Flock of Light i Nemo Lighting komadi kultnog Le Corbusiera

Marko Mihaljević

Istaknut je posebno ulazni galerijski prostor optike. Volumen visine deset metara u kojem se nalazi odvojen je staklenom stijenom od prostora poliklinike, a povezan je spiralnim metalnim stepeništem s prostorima ordinacije smještene na katu.

- Tom surovom i brutalnom betonu suprotstavio sam čiste glatke ravne plohe bijelog MDF-a, materijala od kojeg je načinjen namještaj. Namještaj je izradio Slavko Fekeža, s kojim surađujem od svojih dizajnerskih početaka i sa sigurnošću znam da će besprijekorno realizirati sve moje ideje. U prostoru se ponavljaju tri betonska stupa koji svojim izlomljenim ‘rukama‘ drže krovnu konstrukciju. Oni su bili inspiracija za kose, izlomljene linije namještaja i dekorativne grede koje naglašavaju visinu i prate linije krovišta - rekao je Martin Pohl.

Izduženost i monumentalnost namještaja potencirana je linijskom rasvjetom. Ladičari kao da levitiraju, a grede kao da izlaze i probijaju zidove. Sav namještaj dizajniran je isključivo za taj interijer.

Na ovaj način stvorena je kulisa za atraktivno izlaganje okvira i naočala. U dijelu poliklinike materijali, oblici i tonovi su topliji i blaži pa se u većini provlači hrastov furnir, od kojeg su načinjene zidne obloge i namještaj.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

- U ovom interijeru nalazimo nekoliko dizajnerskih komada brendova koje i inače koristim i preferiram u svojim interijerima.

Karakter

Mističan i čaroban Moooi luster Flock of Light, nekoliko Moooi tepiha u ordinacijama za estetske zahvate i kultni Nemo Lighting komadi rasvjete koje je Le Corbusier dizajnirao još davne 1949. godine - navodi dizajner.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Zadovoljan je što se svaki njegov interijer razlikuje pa tako nije uniformiran i prepoznatljiv na prvu.

- Volim da odiše karakterom investitora ili karakterom prostora u kojem se stvara. Inspiracija se uvijek nađe u nekom detalju ili nečijem karakteru, samo treba pažljivo promatrati, sagledati i slušati - smatra.

Martinu Pohlu ovo je jedna je od šest optika te licence koju je uređivao, a suradnja traje 12 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:57