‘HRVATICA‘

Blizu Zagreba rađa se nova turistička atrakcija: U petak se otvara ‘kukuruzni labirint‘

U petak se kod pješčane plaže na Savi u Dubrovčaku Lijevom otvara prvi posavski kukuruzni labirint "Hrvatica"

Kukuruzni labirint

 TZ Ivanić Grada

U novinarskoj ljetnoj "sezoni kiselih krastavaca" kada nisu rijetke ni "novinarske patke" posljednjih godina po selima su se razvile i nove discipline spoja poljoprivrede i turizma. Uz kiparske kolonije izrade skulptura od sijena ili drveta u modu su došli i takozvani "kukuruzni labirinti". Pravi mali labirinti izrađeni u poljima kukuruza dio su ponude koja uključuje i posjete agroturizmima, prirodnim ljepotama i eno-gastro ponude za dobar obiteljski izlet preko vikenda.

U Hrvatskoj je prvi kukuruzni labirint bio otvoren u Pleternici 2014. godine, a potom i Osijeku, a ove su se godine toga dosjetili u Turističkoj zajednici Ivanić Grada. U petak se kod pješčane plaže na Savi u Dubrovčaku Lijevom otvara se prvi posavski kukuruzni labirint "Hrvatica". Kako kažu u TZ cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom.

-"Zahvaljujući kukuruznom labirintu na Dubrovčaku Lijevom na parceli gospodina Klaka, dobit ćemo atraktivnu turističku instalaciju od prirodnog resursa koja će trajati od kraja kolovoza do sredine listopada i tako pružiti obiteljima, parovima, samostalnim istraživačima i grupama mogućnost istraživanja, dodatni turistički sadržaj uz posjet Ivanić-Gradu", kaže direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović.

image

Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada

TZ Ivanić Grada

Dodaje kako je motiv kukuruznog labirinta preuzet s posavske narodne nošnje "Hrvatica", karakteristične za taj dio Posavine i time je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom. Za nacrt labirinta zaslužna je Kristina Komšo, studentica krajobrazne arhitekture i članica udruge Prijatelji baštine. Sam kukuruz je hrvatski proizvod Poljoprivrednog instituta Osijek pod nazivom "Kulak". Posjetitelji će tijekom obilaska saznati više informacija i o ovoj sorti kukuruza.

Tijekom boravka u labirintu posjetitelji će moći istraživati zanimljivosti iz lokalne baštine odgovarajući na pitanja koja su postavljena na desetak tabli unutar labirinta poput "Po čemu je Dubrovčak dobio ime?" ili "Što povezuje Dubrovčak Lijevi i Dubrovčak Desni?".

Tijekom boravka može se ići u obilazak OPG-ova ili provozati skelom po Savi. I sve to gotovo besplatno, preporučena je uplata donacije od 10 kn po osobi koja će se iskoristiti za daljnji razvoj labirinta i podršku lokalnom KUD-u i DVD-u čiji će članovi sudjelovati i pomagati posjetiteljima u snalaženju u labirintu.

No, ono što ovogodišnji labirint čini posebnim je izuzetno sušna godina koja je u nekim dijelovima Hrvatske opustošila polja kukuruza.

U čemu je tajna njegova još uvijek zelenog polja pokušali smo doznati od vlasnika kukuruzišta Josipa Klaka, ratara iz Lijevog Dubrovčaka.

-Trenutno je još u fazi sazrijevanja, riječ je hibridu "Kulak" Poljoprivrednog instituta Osijek. Prinos će zbog suše sigurno biti manji 30-ak posto jer je korijen u suhome, a vlaga se povukla u dubinu. Samo pogledajte Savu koja je pokraj polja, kakva izgleda ovih dana…, kaže nam Josip.

Inicijativu TZ je prihvatio jer se nada kako ovakvi projekti mogu popularizirati proizvodnju hrane kod lokalnog stanovništva, a posjetiteljima koji dođu predstaviti ponudu ovog posavskog kraja.

-Drago mi je da mogu pomoći u popularizaciji naše ponude. Labirint nije velik i nadam se da nitko neće izgubiti. Naći će se već netko da pomogne, ha-ha, kaže Josip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:47