predmet žudnje

Ovaj kofer se može u potpunosti rastaviti i sastaviti te popraviti umjesto baciti

 ChunYu Pan/Yun Cheng/JhenJia Yang
Koferi se uglavnom ne mogu reciklirati i na odlagalištu završe 9 od 10 puta

Održiva industrija putovanja i eko-turizma polako bilježi svoj rast kako sve više ljudi postaje svjesno posljedica svojih putovanja. No, moramo zaroniti malo dublje i vidjeti koje su manje promjene koje možemo napraviti na našim osnovnim putovanjima prije nego što dođemo do točke "Trebamo li letjeti ekonomskom klasom ili u privatnom avionu?". Postoji jedna ne baš zabavna činjenica: koferi se ne mogu reciklirati i na odlagalištu završe 9 od 10 puta. Kako bi se borili protiv ovog otpada koji proizlazi iz naše ljubavi prema putovanjima, tim dizajnera- Jhen Jia Yang, Yun Cheng i Chun Yu Pan - stvorili su kofer pod nazivom RHITA - koji se lako sastavlja i rastavlja, što olakšava popravak ili recikliranje.

image
ChunYu Pan/Yun Cheng/JhenJia Yang
image
ChunYu Pan/Yun Cheng/JhenJia Yang


„Svake godine stotinu tisuća bačene prtljage uzrokovano je oštećenim kotačima, ručkama, zatvaračima koji su se deformirali, takve stvari su teško popravljive ili ne pružaju mogućnost rastavljanja da bi se pojedinačno mogli reciklirati, što donosi velik utjecaj na okoliš. Stoga ovaj dizajn za montažu i demontažu omogućuje lako popravljanje ili reciklažu kofera te smanjuje količinu otpreme kako bi smanjio otisak ugljika povećavajući održivost ”, kaže dizajnerski tim za Yanko design. Pojednostavljena struktura RHITA-e smanjuje broj dijelova koji se koriste u proizvodnji za 70% u usporedbi s tradicionalnim koferima. Čak je i prostor potreban za prijevoz smanjen za 33%. Odlikuje se inovativnim sustavom šarki i jedinstvenom metodom ugradnje - bez ljepila ili zakovica za fiksiranje, bez šivanja unutarnje obloge, maksimizira prostora unutar, kao i brzo pričvršćivanje i otpuštanje mehanizma kotača.

image
ChunYu Pan/Yun Cheng/JhenJia Yang
image
ChunYu Pan/Yun Cheng/JhenJia Yang
image
ChunYu Pan/Yun Cheng/JhenJia Yang


Ovaj inovativni proizvod omogućuje vam kupnju dijelova u željenoj boji za zamjenu ili popravak samo onoga što je potrebno, umjesto da torbu u potpunosti odbacite i kupite novu. Kad se životni ciklus kovčega završi, recikliranje nije jednostavno i ovaj je kofer dizajniran za produženje vijeka trajanja proizvoda, dok naše iskustvo s njim postaje održivije. Kada RHITA dođe do kraja svog vijeka upotrebe, lako se reciklira i stoga dodaje još jednu prijeko potrebnu dimenziju održivoj putničkoj industriji.

image
ChunYu Pan/Yun Cheng/JhenJia Yang
image
ChunYu Pan/Yun Cheng/JhenJia Yang


"Cijenimo odlučnost ovog mladog tima dizajnera da se suoči s izazovima današnjeg industrijskog dizajna, poput recikliranja, održivosti i učinkovitog prijevoza, te da pronađe najbolje odgovore za budućnost", rekao je žiri natječaja za A‘Design. RHITA je osvojila srebrnu nagradu A’Design u kategoriji održivih proizvoda, projekata i zelenog dizajna, 2019. - 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:35