OD IZVORA DO MORA

Volonteri u Lipiku su očistili svoj grad i okolna naselja od ambalažnog otpada

Nadaju se ponovnoj pobjedi kako bi nagradu iskoristili za oživljavanje parka u centru grada koji je stradao u nevremenu

Od izvora do mora_Lipik

 Privatna arhiva

U prošlogodišnjem pobjedniku u kategoriji malih gradova, gradu Lipiku, ponovno su zasukali rukave, a posla je i ove subote bilo na pretek. Brojni volonteri entuzijastično su krenuli u akciju čišćenja okoliša od nemarno bačenog ambalažnog otpada kako bi svoje zelene zone pripremili za nadolazeće sunčane vikende koje će provoditi na otvorenom. Time se i ovaj požeško-slavonski grad priključio velikom ekološkom projektu Od izvora do mora koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova.

Nekoliko sati su širom grada i prigradskih naselja vrijedno obilazili livade, šume i parkove u potrazi za ambalažnim otpadom. Iako je i sam pogled na čist okoliš dobra nagrada, nadaju se kako će rezultati akcije čišćenja biti dovoljni za ponovno osvajanje titule najboljeg malog grada u Hrvatskoj.

Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, zadovoljan je što su se lokalni volonteri i ove godine rado odazvali na akciju čišćenja.

“Zadovoljan sam kako je protekao današnji dan čišćenja našeg Lipka i ostalih naselja. Vidim da ova akcija živi i da je sve bolje posjećena. Današnji veliki i dobar odaziv volontera pokazuje da volimo svoj grad i brinemo o njemu”, istaknuo je Vinko Kasana.

image

Od izvora do mora_Lipik

Krajem prosinca su, zahvaljujući glavnoj nagradi od 14 tisuća eura, posadili 126 stabala na jezeru Raminac koje se nalazi se na zapadnom ulazu u grad.

“To predstavlja važan korak za Lipik koji je na najboljem putu prema potpunoj transformaciji u zeleni i zdravi grad, s ciljem promicanja u vodeću oazu zdravlja i rehabilitacije”, isticao je tom prilikom gradonačelnik.

Kako bi nastavili u tom smjeru, ove bi godine nagradu željeli iskoristiti za sadnju stabala u samom srcu grada Lipika kako bi ponovno obnovili park vile Osječanke koji je stradao u velikom nevremenu. Stabla koja su desetljećima toj vili davala dodatni šarm, postala su opasna i za zgradu i za ljude pa se Lipik novim sadnicama želi pobrinuti da njihov centar grada ponovno zasja. Osim toga, vila Osječanka će postati Centar umjetne inteligencije pa se nadaju kako će njihovim programerima ovaj park omogućiti da se udalje od ekrana i u prirodnim ljepotama pronađu inspiraciju za svoje inovacije.

U sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora ovog proljeća se za titulu najboljeg natječe čak 30 hrvatskih gradova u tri kategorije - mali, srednji i veliki gradovi. Pobjednik se bira na temelju broja volontera i količine prikupljenog ambalažnog otpada, a svaki od tri najbolja grada dobit će po 15 tisuća eura, koje moraju iskoristiti za sadnju stabala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:33