imate li ga u svom vrtu?

Ovo je povrće koje utječe na povišeni kolesterol i krvni tlak: Ima ga tijekom cijele godine, važno je i kakvo

 /SHUTTERSTOCK

Za osobe koje imaju visok kolesterol, kao i visok krvni tlak (hipertenziju), jedno povrće može biti od pomoći. WebMD izvještava da više od 60% ljudi s hipertenzijom također živi s hiperkolesterolemijom (povišeni kolesterol).

I jedno i drugo može dovesti do začepljenja stijenki arterije. Ako se kolesterol nakuplja u arterijama, on povećava količinu sile koju srce treba za pumpanje krvi, što dovodi do povećanja krvnog tlaka. Suprotno tome, visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenje stijenki arterija, gdje se kolesterol lako nakuplja, izvještava Healthdigest.

Za smanjenje visokog kolesterola i krvnog tlaka, pacijentima se često savjetuje da se drže ribe, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki, voća i povrća. Međutim, kupus je jedno moćno povrće koje može biti od velike pomoći.

Stručnjaci s klinike Cleveland objašnjavaju da kupus može istovremeno sniziti kolesterol i krvni tlak. Istraživači iz studije iz 2016. objavljene u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" otkrili su da je dodatak prehrani crvenim kupusom doveo do značajnog pada razine "lošeg" LDL kolesterola kod miševa koji su bili hranjeni hranom bogatom mastima.

image
/SHUTTERSTOCK

Kupus je jedna od mnogih namirnica bogatih kalijem koji igra ključnu ulogu u regulaciji našeg krvnog tlaka (ističu Klinika Cleveland). Naći ćete 119 miligrama kalija u jednoj šaci nasjeckanog sirovog kupusa, dok se 170 miligrama može naći u istoj veličini nasjeckanog, sirovog crvenog kupusa (prema USDA), prenosi Mondo.

Stručnjaci za životni vijek objašnjavaju da kupus također sadrži spojeve koji se nazivaju antocijanini. Prema studiji iz 2012. objavljenoj u "The American Journal of Clinical Nutrition", žene u dobi između 18 i 75 godina koje su imale veći unos antocijanina imale su niži središnji sistolički krvni tlak (gornji broj vašeg krvnog tlaka). Unos antocijana također je povezan sa smanjenim otvrdnjavanjem stijenki arterija, što ove spojeve čini potencijalno učinkovitim sredstvom za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Kupus u našim krajevima zasigurno spada među najomiljenije jesensko povrće. Istina je da ga vole i brojni štetnici, ali njih se uz malo strpljenja i rada možemo riješiti i na ekološki način.

Bijeli kupus nije baš rijetka namirnica u našoj prehrani, ali je zato crveni kupus, osim za Martinje, na našim tanjurima vrlo rijedak. A u crvenom se kupusu, pored poznatih korisnih tvari, nalaze i bojila koja imaju poseban učinak na naše tijelo – ona su antioksidanti koji, kako je znanstveno dokazano značajno, i za više od 50%, smanjuju rizik od obolijevanja od malignih bolesti, piše Plantella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:32