Slatka kuharica, popularna gastro putopisna emisija koja spaja tradicionalne recepte naših baka sa suvremenom interpretacijom slastičarke Petre Jelenić, jedna je od omiljenih emisija brojnih sladokusaca. U novoj epizodi, koja je emitirana ove nedjelje, 20. listopada, naša poznata slastičarka završila je svoje putovanje Slavonijom, i to receptom za knedle, koje je po tradicionalnoj recepturi radila gospođa Ruža, dok je Petra napravila modernu varijantu jela. U nastavku ostavljamo oba recepta.
TRADICIONALNE KNEDLE
Recept gospođe Ruže
Trebat će vam:
1 kg krumpira
100 g maslaca
oko 400 g oštrog brašna
2 jaja
sol
šljive
svinjska mast
krušne mrvice
šećer po želji
Priprema:
Krumpir očistite i ogulite pa stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada se skuha dobro ocijedite.
U krumpir dodajte maslac i malo soli pa izgnječite u glatku smjesu. Dodajte dva jaja i brašno pa umijesite tijesto. Ako je ljepljivo, dodajte još malo brašna. Tijesto podijelite na jednake dijelove – koju veličinu knedli želite. Svaki komad tijesta malo spljoštite između dlanova, umetnite šljivu pa zatvorite tijesto oblikujući knedlu.
Stavite grijati lonac vode i kad proključa posolite.
Stavite kuhati knedle i kad voda proključa smanjite vatru i kuhajte 5-7 minuta.
Na tavi otopite malo svinjske masti i pospite mrvicama. Pržite mrvice dok ne dobiju boju pa stavite knedle.
Okrećite knedle na mrvicama dok cijele ne budu prekrivene pa stavite na tanjure.
Pospite šećerom i poslužite.
OSJEČKA PJENA OD KORA KRUMPIRA
Recept Petre Jelenić
Trebat će vam:
Pjena:
2 srednja crvena krumpira
2 srednja bijela krumpira
100 g mlijeka
300 g slatkog vrhnja 35% mliječne masti
krupna sol
1 žlica cvjetnog meda
malo vanilije u prahu
Priprema:
Debelo guljene kore od krumpira složite na krupnu sol i staviti peći na 200°C do karamelizacije.
Kore ohladite, stavite u slatko vrhnje i mlijeko. Pokrite folijom i pustite da infuzira preko noći. Drugi dan procijedite, dodajte med i vaniliju pa sipajte u bocu za šlag.
Stavite jednu bombicu potisnog plina, protresite i spremiti na hladno.
Hrskave mliječne mrvice:
20 g maslaca
1 velika žlica brašna
1 velika žlica mlijeka u prahu
40 g panko mrvica
prstohvat soli
Priprema:
Otopite maslac, pomiješajte suhe sastojke osim soli pa sipajte na maslac. Lagano pecite do zlatno-smeđe boje. Sipajte na papir za pečenje da se ohladi i malo posolite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....