Kremasto varivo vrlo je svestrano, a sezonsko je povrće kao stvoreno za nj. Buča se savršeno uklapa s mascarpone sirom, a da nutritivno pojačam ovo izdašno jelo, dodala sam mu leću. Poigrajte se i različitim bojama leće, npr. odlično bi išla i beluga crna leća te bi svojim posebnim izgledom svakako mogla zainteresirati i najzahtjevnije dijete.
Trebat će vam:
pola manje muškatne buče
100 g zelene leće
1 veliki ljubičasti luk
2 mrkve
2 češnja češnjaka
2 - 3 žlice narezane slanine
2 lovorova lista
1 žličica suhog origana
1 - 2 žlice mascarpone sira
1 puna šaka svježeg špinata
sol i papar
1 žlica ghee maslaca
Priprema:
Na ghee maslacu dinstajte sitno nasjeckani luk i mrkvu oko 10 minuta. Zatim dodajte slaninu narezanu na komadiće, protisnuti češnjak, origano i lovor, još kratko zapecite kako bi se otopila masnoća sa slanine, pa dodajte leću i zalijte s 3 - 4 šalice vode. Posolite i popaprite, pričekajte da zakuha pa nakon oko 10 minuta dodajte i buču narezanu na kockice. Kuhajte jelo dok leća i buča ne omekšaju. Završite sve s mascarpone sirom kako bi varivo postalo kremasto i prije serviranja ubacite svježi špinat u vruće varivo.