engleske pogačice

Ako do sada niste imali prilike probati ove neodoljive mirisne pogačice, napravite ih sami

 Grandriver/Getty Images
Tradicionalne sconese najčešće nalazimo u Engleskoj i obično su lagano slatki, a poslužuju se s maslacem, marmeladom ili vrhnjem


Svatko tko je barem jednom probao engleske pogačice, poznatije kao sconesi, vjerojatno će se složiti da im je ta neodoljiva, mirisna poslastica zauvijek ostala u sjećanju. Vidjeli smo je nebrojeno puta i u omiljenim britanskim filmovima i serijama kao nezaobilazni dodatak uz popodnevni engleski čaj koji samo na spomen priziva slike finih porculanskih šalica, vrućih pogačica i ružičastih malina.

Zanimljivo je i da se niti Britanci nisu uspjeli složiti otkud potječu ove poznate pogačice, pa Škoti tvrde da su potekle upravo iz Škotske, te da im ime potječe od škotske riječi "scon", što znači komad, dok drugi vjeruju da je njihovo podrijetlo iz Engleske. No, bez obzira na njihove korijene, postoji teza da su se sconesi vjerojatno razvili iz drevnih recepata za kruh koji se pekao na otvorenom plamenu, a njihova popularnost se kroz godine proširila u mnoge dijelove svijeta. Danas se peku i jedu u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, pa čak i u Sjedinjenim Američkim Državama. No, naravno, u Engleskoj su i dalje ostali neizostavni dio poslijepodnevnog čaja.

Zanimljivo je i da postoji nekoliko varijacija ovih pogačica. Primjerice, tradicionalne sconese najčešće nalazimo u Engleskoj i obično su lagano slatki, a poslužuju se s maslacem, marmeladom ili slatkim vrhnjem koje Britanci pripremaju na poseban način. U nekim dijelovima Velike Britanije pripremaju se i slani sconesi koji sadrže dodatke poput sira, začinskog bilja, pa čak i komadića slanine, a savršeni su za doručak ili večeru i najčešće se poslužuju s raznim umacima i namazima.

U mnogim čajanama diljem Britanije uz kavu ili čaj poslužuju se i sconesi s dodatkom suhog i svježeg voća ili orašastih plodova. S obzirom na to da su ove slavne pogačice vrlo jednostavne za pripremu, a kod nas se za sada još nigdje ne mogu naručiti, donosimo dva vrlo brza recepta, pa ih možete doma pripremiti i sami.

Tradicionalni sconesi

image
Asife/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

225 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

50 g maslaca

1 žličica šećera

150 ml mlijeka

1 jaje za premazati pogačice

Priprema:

Pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na kockice i rukama miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte šećer i mlijeko i nastavite mijesiti tijesto dok ne postane glatko. Oblikujte krug debljine oko 4 centimetra i okruglim metalnim modlicama izrezujte pogačice. Svaku pogačicu na vrhu premažite jajetom, prebacite ih u lim za pečenje koji ste prije namazali maslacem ili prekrili papirom za pečenje i pecite 12-15 minuta na 200 stupnjeva.

Ako želite varijantu sa suhim voćem ubacite ga u tijesto prije dodavanja mlijeka.

Slani sconesi sa sirom

image
Premyuda Yospim/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

225 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

50 g maslaca

100 g naribanog cheddara

50 g kockica slanine (po želji)

150 ml mlijeka

Priprema:

Pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na kockice i rukama miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte sir i slaninu, pa mlijeko i nastavite mijesiti tijesto dok ne postane glatko. Oblikujte krug debljine oko 4 centimetra i okruglim metalnim modlicama izrezujte pogačice. Svaku pogačicu na vrhu premažite jajetom, prebacite ih u lim za pečenje koji ste prije namazali maslacem ili prekrili papirom za pečenje i pecite 12-15 minuta na 200 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:10